Πέμπτη 21 Ιουνίου 2007

PostHeaderIcon Καταλύματα στο νησί που σαπίζουνε τα φύκια


           Μεγάλη απήχηση είχε, ως φαίνεται, η φετινή τουριστική καμπάνια. Οι αρχές της Νήσου που πάσχει από πάρκινσον, έχοντας επιστρατεύσει τα άνθη του απόδημου Ελληνισμού, προσέφερε στην πεινασμένη για αληθινές διακοπές ανθρωπότητα, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για μια ευχάριστη διαμονή.

        Οικοδέσποινες της ποικιλίας Λευκαδία Aurora Australis, λέγεται ότι θα παραλαμβάνουν τους τουρίστες από το Κάστρο (επειδή δεν είναι έτοιμη η υποθαλάσσια) και ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του καθενός, θα τον τακτοποιούν στο αντίστοιχο κατάλυμα. Φυσικά το πρόγραμμα θα αφορά ενήλικες (άνω των 18 ετών, έως και πάρα πολύ άνω των 18 ετών) και εν μέρει θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
   Ο Σύλλογός μας απέστειλε ευχαριστήριες επιστολές στον Νομάρχη και τον Δήμαρχο αντίστοιχα, γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα είναι τα μέλη του οι μόνοι που θα την έχουν πατήσει για άλλη μια φορά.
   Η Σειομένη Νήσος φέτος θα έχει την τιμητική της. Μεγάλο μάλιστα, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει διάφορες χώρες της Εσπερίας και ειδικότερα έντονα ακούγεται το όνομα της Γηραιάς Αλβιόνος, η οποία έχει αποφασίσει να διακόψει τη συνεργασία της με τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά, επειδή το τζατζίκι και οι μπύρες που σερβίρονται στα Σύβοτα έχουν, ως φημολογείται, απαράμιλλη γεύση.

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2007

PostHeaderIcon Ωδή στον απολυθέντα αρχιμουσικό




ωδη στον απολυθεντα αρχιμουσικο

Ανάθεμά σε Επτάνησο, πο’ φαγες τον μαέστρον,
παιδάκι φιλαρμονικό, διαυθυντή της μπάντας.
Αρχίατρον της μουσικής χάνεις και άντε βρες τον, 
που σε γλυκονανούριζε ψηλά εις τας βεράντας
Τρίτη 19 Ιουνίου 2007

PostHeaderIcon Η μπουγάδα



        Είναι αλήθεια ότι γνωστή Λευκαδίτισσα άπλωσε τη μπουγάδα της για να κρύψει την άβαφη πόρτα του σπιτιού της;
  Ή μήπως ο χτυπάω και φεύγω φαρσέρ της πόλης πήγε από βραδύς και κρέμασε τα δικά του πλυμένα κάτω από το ξένο στέγαστρο;
   'Η μήπως πρόκειται για νέο σύστημα ασφαλείας, το οποίο εμποδίζει τους επίδοξους διαρρήκτες να μπουκάρουν στα σπίτια;

   Τίποτα απ' όλα αυτά. Πρόκειται απλώς για φωτομοντάζ. (Ελπίζουμε να είναι, δηλαδή, γιατί αλλιώς...)
Δευτέρα 18 Ιουνίου 2007

PostHeaderIcon Ψηλά τα θυροτηλέφωνα μαστόροι!



         Το ακούσαμε κι αυτό: Γνωστός κοντός Λευκαδίτης πήγε επίσκεψη στο σπίτι του φίλου του, ο οποίος επειδή ήταν παθών από τις ενοχλήσεις της μουλαρίας (του χτυπάγανε συνεχώς το κουδούνι) έβαλε τον ηλεκτρολόγο να του τοποθετήσει το κουδούνι πραγματικά ψηλά. Ο κοντός επισκέπτης εκείνο το βράδυ έκανε μιαν υπερπροσπάθεια (δηλαδή πήδηξε) και χτύπησε το κουδούνι. Ο σπιτονοικοκύρης ρώτησε ποιος είναι χωρίς ν’ ανοίξει, κι όταν δεν πήρε καμία απάντηση (αφού ο μουσαφίρης ήταν κοντός και δεν έφτανε να μιλήσει), άρχισε να βρίζει με τα χειρότερα κοσμητικά ότι βρισκόταν μπροστά στην είσοδο του σπιτιού του. Η παρεξήγηση λύθηκε την άλλη μέρα το μεσημέρι, κι ύστερα από τις εξηγήσεις που έδωσε ο κοντός στον φίλο του, σχετικά με το σημείωμα που του είχε αφήσει κάτω από την πόρτα: «Είμαι κοντός για να σου μιλήσω στο θυροτηλέφωνο, αλλά τα κουδούνια τα χτυπάω με την π…τσα μου».
Κυριακή 17 Ιουνίου 2007

PostHeaderIcon Η έλλειψη χώρου


   Η Λευκάδα είναι το 4ο  σε μέγεθος νησί του Ιονίου. Παρ’ όλα αυτά είναι μικρό νησί. Σκεφτείτε ότι όλος ο Νομός  έχει 22.500 κατοίκους και η πόλη 11.000. Κι επειδή η πόλη είναι ο μισός νομός σε πληθυσμό, τι σκαρφίστηκαν οι δαιμόνιοι Λευκαδίτες, φοβούμενοι μήπως ο «Καποδίστριας» τους μετατρέψει το νησί σε δήμο και μαζί με την Ιθάκη τους εντάξει στη Νομαρχία Κεφαλληνίας; Να εκλέξουν νομάρχη και δήμαρχο από διαφορετικά κόμματα, ώστε ν’ αποδείξουν ότι υπάρχουν ισχυρές αντιπολιτευτικές δυνάμεις στο υπόλοιπο Λευκάδος. Φυσικά μ’ αυτήν την μεγαλειώδη κίνηση εξασφάλισαν ότι δεν θα τους πάρει το οικόπεδο ο «Καποδίστριας», εντούτοις όμως το οικόπεδο παραμένει μικρό. Έτσι μάθανε να ζούνε σε έναν μικρό ελαιώνα, περιτριγυρισμένοι από ένα βουνό και μια λιμνοθάλασσα (όπως όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες). Η ανάγκη, λοιπόν, να χωρέσουνε όλοι, τους υποχρέωσε ν’ αποκτήσουν την νοοτροπία του κουκλόσπιτου. Παραδείγματος χάριν, τα σπίτια τους τα κατασκευάζουν όχι με τις ελάχιστες προδιαγραφές ύψους-μήκους-πλάτους, αλλά ανάλογα με τις διαστάσεις του ιδιοκτήτη.


 


        Εάν κάποια συσκευή δεν χωρά στο σπίτι, αλλά είναι απαραίτητη στην καθημερινή ζωή, τότε βγαίνει εκτός σπιτιού…



 

… και φυσικά ο σκουπιδιάρης, επειδή είναι μέρος του προβλήματος κι όχι η λύση του, δεν διανοείται να απομακρύνει τα αντικείμενα.




 


        Υπήρξαν βέβαια κι εξαιρέσεις, όπως εκείνη τη φορά που κάποιος πρωτόπειρος σκουπιδιάρης κατά λάθος απομακρύνοντας την κούνια πήρε και το παιδί μαζί του. Αλλά ο ιδιοκτήτης έλαβε τα μέτρα του και έκτοτε δένει την κούνια με αλυσίδα.



 


      Πολλάκις, όταν οι άνθρωποι βαριούνται αυτά τα μικρά και στενάχωρα σπίτια, αποφασίζουν να μετακομίσουν σε μεγαλύτερα. Και τότε είναι που κυριολεκτικά «σηκώνουν όλο το σπίτι». Παρακάτω βλέπετε ότι απέμεινε από τη μετακόμιση.



 


        Εκεί όμως που ο Λευκαδίτης παίρνει το βραβείο οικονομίας του χώρου είναι στην αποθήκευση της σκάλας του, η οποία σχεδόν πάντα είναι μεγάλη και ξύλινη. Λόγω έλλειψης ταράτσας οι σκάλες ακουμπάνε στο μπαλκόνι και στηρίζονται στο στέγαστρο του εκ δεξιών γείτονα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο πρόβλημα φαίνεται να έχουν μόνον οι τελευταίοι ενός οικοδομικού τετραγώνου.

Σάββατο 16 Ιουνίου 2007

PostHeaderIcon Η μετάφραση



Μετάφραση: όποιον πιάσω, ω, τι έχει να πάθει, που πετάει φαΐ στο σκύλο.
Παρασκευή 15 Ιουνίου 2007

PostHeaderIcon Η εξέλιξη των γενεών


   Ο παππούς ήταν τσαγκάρης. Ύστερα τσαγκάρης έγινε κι ο πρωτότοκος γιος, που συνέχισε τη δουλειά του πατέρα του. Ο παππούς ήταν μερακλής και παρήγγειλε μια ωραία οβάλ ταμπέλα, η οποία στο πάνω μέρος έγραφε υποδηματα και στο κάτω μέρος το επώνυμο του καταστηματάρχη. Ο γιος άσκησε το επάγγελμα την εποχή που άρχισε να ‘χει πέραση το έτοιμο υπόδημα. Οι δουλειές δεν πήγαιναν καλά, κι έτσι η συντήρηση της διαφημιστικής πινακίδας πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Λεφτά για την παραγγελία καινούργιας δεν περισσεύανε. Ανέβηκε, λοιπόν, σε μια σκάλα, πήρε μπεζ λαδομπογιά, και μια και δυο πλάκωσε και φρεσκάρισε το γύρο-γύρο, σβήνοντας επώνυμα κι επαγγέλματα. Σήμερα έχουν ξεφτίσει οι παρεμβάσεις και των δύο γενεών, και το μόνο που έχει μείνει είναι η αγωνιώδης προσπάθεια του εγγονού να πουλήσει την ταμπέλα (εννοείται μαζί με το σπίτι).
Πέμπτη 14 Ιουνίου 2007

PostHeaderIcon Το γνωστό iQ


iQ. Αυτός είναι ο τίτλος της φωτογραφίας. Ο πολυτεχνίτης ψυκτικός-ηλεκτρονικός, που εγκατέστησε αυτό το πολυσύστημα, κατάφερε να το εντάξει αρμονικά στο γενικότερο Λευκαδίτικο περιβάλλον. Έντονη πάντως ήταν η φημολογία ότι η carrier hellas satellite ενδιαφέρθηκε για την αγορά της πατέντας τον περασμένο χειμώνα. Η πληροφορία ότι η συμφωνία χάλασε γιατί ο μάστορας δεν παρέδωσε το πρωτότυπο εμπρόθεσμα, ελέγχεται ως ανακριβής.
Τετάρτη 13 Ιουνίου 2007

PostHeaderIcon Η ασυνεννοησία των τεχνικών



   Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί η ασυνεννοησία μεταξύ των οικοδόμων και των ηλεκτρολόγων της Χρυσαμμώδους Νήσου. Ορισμένοι πιστεύουν ότι φταίει το γεγονός πως τον χώρο της κατασκευής λυμαίνονται πολυεθνικές (κυριολεκτικά) επιχειρήσεις, των οποίων το προσωπικό ομιλεί όλες τις γλώσσες του ισραήλ. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία πάντως, αν υποθέσουμε ότι πρόθεση του Λευκαδίτη αρχιτέκτονα ήταν να τοποθετηθεί το φως στο κέντρο της μαρκίζας τότε η κατασκευή δικαιώνει τον οικοδόμο (που συνήθως είναι Λευκαδίτης) κι όχι τον ηλεκτρολόγο (που τις περισσότερες φορές είναι κι αυτός Λευκαδίτης).
Τρίτη 12 Ιουνίου 2007

PostHeaderIcon Το εκπαιδευτικό σύστημα στη Λευκάδα



   Το σύστημα εκπαίδευσης στο συγκεκριμένο επτάνησο, δεν ακολουθεί ακριβώς τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας. Εδώ οι καθηγητές, αναλαμβάνουν μικρές ομάδες παιδιών από την τρυφερή ηλικία των πέντε ετών και μέχρι να φτάσουν στα δεκαοκτώ τους, τα κλείνουν σε ειδικά δωμάτια, με πόρτες ασφαλείας και μελετούν τη συμπεριφορά και τις πράξεις τους. Η μελέτη παιδιών ολοκληρώνεται την ημέρα των δέκατων όγδοων γενεθλίων τους, οπότε τα ελευθερώνουν, και αναλόγως των αποτελεσμάτων της μελέτης, τα κατατάσσουν σε μία από τις δύο κατηγορίες: εξαγώγιμους ή για ντόπια κατανάλωση
Δευτέρα 11 Ιουνίου 2007

PostHeaderIcon Ομηρική αυλόπορτα



   Εδώ βλέπετε μια τυπικά παραδοσιακή αυλόπορτα της Ομηρικής Λευκάδας. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε η αυλόπορτα αυτή ανοίγει και κλείνει μόνο με λουκέτο και πάντα απ’ έξω, πράγμα που σημαίνει ότι ο τελευταίος που την κλείνει το βράδυ, κοιμάται αλλού. Επίσης είναι ολοφάνερο ότι ο επισκέπτης ουδέποτε πρόκειται να προβληματιστεί για το αν ο ιδιοκτήτης λείπει ή όχι αν τη βρει κλειστή. Τέλος μπορεί να χαρακτηριστεί και πολύ πρακτική, γιατί το μόνο που μένει στον ιδιοκτήτη για να αποκτήσει μια επαγγελματική στέγη είναι να σηκώσει στο πλάι της ένα μονότουβλο τοίχο και μια λαμαρίνα για στέγη, χωρίς άλλη οικονομική επιβάρυνση.
Κυριακή 10 Ιουνίου 2007

PostHeaderIcon Ο διακανονισμός



        Στη φωτογραφία βλέπετε έναν τυπικό διακανονισμό, μεταξύ δύο εξ’ απεναντίας γειτόνων, ύστερα από μακροχρόνια δικαστική διαμάχη, σχετικά με τη ζέστη που εκλύεται, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, από την εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού.


        Προφανώς η λύση που δόθηκε, παρότι εξυπηρετεί τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, δεν φαίνεται συμφέρουσα για τον νοικάρη του πρώτου ορόφου.

        Εκείνο πάντως που ακόμα προσπαθούν να εξηγήσουν οι επιστήμονες του νησιού είναι τι γίνεται το νερό που μπαίνει στη χοάνη τους βροχερούς χειμερινούς μήνες.
Σάββατο 9 Ιουνίου 2007

PostHeaderIcon Ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Λευκάδα


        Πόσο πιο λιτή μπορεί να γίνει μια διαφήμιση; Φανταστείτε ότι είστε ένας δακτυλοδεικτούμενος ή πεφωτισμένος (ανάλογα με το αν σ' αρέσει ή δεν σ' αρέσει το νησί) τουρίστας, ο οποίος έφτασε μετά κόπων και βασάνων εποχούμενος στη Λευκάδα. Ψάχνετε να ξεκουράσετε το κορμάκι σας σε κάποιο δωμάτιο και πέφτετε πάνω σε τεράστιες διαφημιστικές πινακίδες, που γράφουν το κοντό τους και το μακρύ τους. Ταυτόχρονα από πίσω κορνάρουν δεκάδες τετράτροχες καραμούζες, που ψάχνουν το ίδιο πράγμα. Προλαβαίνετε να πάρετε απόφαση; Όχι βεβαια!
        Ενώ βλέποντας το ανωτέρω ταμπελάκι, που είναι απλό μεν, λαλίστατο δε, καρφωμένο σ' έναν ευκάλυπτο στο πάρκο της Θέμιδος, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνετε άλλη κίνηση απ' το να επικοινωνήσετε με τον λακωνικό ξενοδόχο. Άν βέβαια έχετε κινητό μαζί σας...

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2007

PostHeaderIcon Κουίζ


Πείτε μας σε τι χρησίμευε η ανωτέρω ορθογώνια τρύπα
και θα κερδίσετε πλούσια δώρα.

1) Θα μπορούσε να είναι πολεμίστρα, που χρησίμευε για την απώθηση των Τούρκων από τον Αγγλικό στρατό;
2) Θα μπορούσε να χρησίμευε ως υπέρθυρη οπή για διοχέτευση βραστού λαδιού στα μεσαιωνικά σπίτια-κάστρα;
3) Θα μπορούσε να είναι κάποιο κατασκευαστικό σφάλμα; (π.χ. κάποιος μάστορας ξέχασε να βάλει τον τσιμεντόλιθο, που πήρε για να κάτσει, ξανά στη θέση του;
4) Θα μπορούσε να είναι άλλο ένα Λευκαδίτικο Ανεξήγητο Φαινόμενο (θαύμα);
5) Θα μπορούσε να είναι παράθυρο τουαλέτας, οι διαστάσεις του οποίου βγήκαν σε εκατοστά κι όχι σε μέτρα;
6) Θα μπορούσε να είναι η είσοδος μιας εναλλακτικής υπόγειας διαδρομής;
7) Θα μπορούσε να είναι η έναρξη των εργασιών για την υποθαλάσσια σήραγγα Καλιγωνίου-Περατιάς;
8) Θα μπορούσε να είναι η πόρτα ενός οικιακού φούρνου με ξύλα;
9) Θα μπορούσε να είναι μια κρύπτη για να βάζει ο ιδιοκτήτης το κλειδί του σπιτιού του φεύγοντας;
10) Θα μπορούσε να είναι μια απλή τρύπα για να μπαινοβγαίνει ο γάτος;
11) Θα μπορούσε να είναι μια απλή θυρίδα καθημερινών συναλλαγών του 18ου αιώνα; (πλησίασες)
12) Θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για την κατασκευή μιας πολύ μεγάλης κτιστής κάβας;
13) Θα μπορούσε να είναι η βούτα μιας τούρκικης τουαλέτας σε τοίχο;

Στείλτε μας τις απαντήσεις σας μέχρι 31/8/2007 στα γραφεία της εφημερίδας μας, για να μπείτε στην κλήρωση που θα γίνει στις 24/8/2007 στην ταβέρνα της Φρύνης.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Στο διαγωνισμό αυτόν δεν μπορεί να λάβει μέρος ο κ. Σπύρος Α, ο οποίος γνωρίζει την απάντηση παιδιόθεν

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2007

PostHeaderIcon Η ανωνυμία ως παράγων επαγγελματικής επιτυχίας


   Στο σημερινό μας άρθρο θα ασχοληθούμε με τις παραμετρικές ταμπέλες. Παραμετρική λέγεται μία ταμπέλα στην οποία δεν αναγράφεται όνομα, παρά μόνον δραστηριότητα και τηλέφωνο, πολλάκις δε μόνον δραστηριότητα. Η παραμετρική ταμπέλα έχει το αβαντάζ ότι δεν χρειάζεται αλλαγή όταν η επιχείρηση μεταβιβαστεί σε κάποιον κληρονόμο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός θα ακολουθήσει το επάγγελμα του ανιόντος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μειώνονται τα έξοδα και ανθεί η επιχείρηση. Επίσης δίδεται η δυνατότητα συστέγασης ομοειδών επαγγελματιών, κάτι σαν συνεταιρισμός ας πούμε, ενώ σε περίπτωση λύσης της συνεργασίας η ταμπέλα παραμένει ίδια, αφού τις περισσότερες φορές είναι γραμμένη στον ενικό ώστε να καλύπτει την πλήρη διάλυση του συνεταιρισμού και την επικράτηση ενός επιγόνου.
   Η παραμετρική ταμπέλα είναι και άκρως λιτή και τουριστική, διότι το ζητούμενο είναι η δραστηριότητα. Αν για παράδειγμα εμφανιστεί κάποιος τουρίστας που ξέσκισε το πουκάμισό του προσπαθώντας να φτάσει στο Πόρτο-Κατσίκι, λίγο τον ενδιαφέρει αν θα του το ράψει η κα Μεσσήνη ή η κα Σολδάτου. Το μόνο πρόβλημα με τις παραμετρικές ταμπέλες είναι ότι αποβαίνουν εις βάρος των κατασκευαστών διαφημιστικών πινακίδων, καθότι ο ταμπελάς μ’ αυτά και μ’ αυτά θ’ αργήσει, ως φαίνεται, να ξαναφτιάξει πινακίδα για τον ίδιον επαγγελματία. 

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2007

PostHeaderIcon Το αγκάθι της στάθμευσης

   Τι θα γίνει ρε παιδιά με τον άνθρωπο απέναντι στο Νοσοκομείο. Απηύδησε και έφτασε στα γραφεία του Συλλόγου απειλώντας ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση θα πάψει να είναι Λευκαδίτης και θα ‘ρθει με μας. Όπως μας ανάφερε, έχει εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες στο γραπτό λόγο για να αποτρέψει τους εποχούμενους να του φράζουν τις εισόδους και την επόμενη φορά δεν ξέρει ούτε κι ο ίδιος τι θα κάνει:



   Η αλήθεια είναι ότι το γκαράζ του δεν φαίνεται σαν γκαράζ κι ίσως γι’ αυτόν τον λόγο να μην τον παίρνουν σοβαρά. Η μόνη λύση, ως φαίνεται, είναι να δεσμευτεί ο Δήμος να του κατασκευάσει έναν αληθινό χώρο στάθμευσης, έτσι ώστε να γίνει πιστευτός. Άντε γιατί ξεπερνάει κάθε φαντασία τέτοια μεταγραφή στο Σύλλογο.
 

(Μετάφραση: Όχη να μπαρκάρετε μπρο στά στης πορτες του σπητιου καιθελο να μπο μεσα σπητι μου).
Τρίτη 5 Ιουνίου 2007

PostHeaderIcon Πώς ζητάνε το σαλάμι


   Αναδημοσιεύουμε από τη συλλογή της εταιρείας «ντελημαρη - το αυθεντικο σαλαμι λευκαδος» με τις ονομασίες που δίνουν οι επισκέπτες, οι οποίοι δεν ξέρουν πώς να ζητήσουν το γνωστό στα πέρατα του κόσμου Σαλάμι Λευκάδος:

    Pesos, pasas, σαλτσότο, μπαστουνάρα, μαγκουράκι, ραβδόπουλο, τεμάχιον, κίονα, μπουντέλι, colonna, τρίτο πόδι, βίτσα, λούτσος, πεσκανδρίτσα, πους, ημισέληνος, το ότι πρέπει, τσαμπουκάς, πολυγαμικός, αναστενάρης, μαραφέτι, νταλαβέρι, μπαλονοσκοτώστρα, μεζές, κοίτα τα χεράκια μου, οδοντόβουρτσα, βαρελίσια, σμερδάκι, ο Χριστός κι η Παναγία… (Ίσως να προσθέσαμε και μεις ορισμένες ονομασίες. Μπορείτε να τις βρείτε;)

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2007

PostHeaderIcon Παραλία Καλαμιτσίου


        Ιδιαίτερη χαρά μας έδωσε πέρσι η ‘ανακάλυψη’ μιας ανακαινισμένης παραλίας στην Πέραν Του Καθίσματος Λευκάδα, την παραλία Πόρτο Γάιδαρος Καλαμιτσίου. Πρόκειται για έναν ταξιδιωτικό προορισμό από τους σπουδαιότερους της Πορτοκατσικιάς. Ο επισκέπτης θα πρέπει, ξεκινώντας από την πόλη της Λευκάδας, να οπλιστεί με μπόλικο θάρρος και υπομονή και να διαθέτει το αντίστοιχο όχημα γιατί η διαδρομή είναι ειδική. 
       Αφού περάσετε τη στενωπό Αγίου Νικήτα-Καθίσματος, αυτό το υπέροχο οδικό πλήγμα, τη θρόμβωση της ασφάλτου, με την πληθώρα των αυτοκινήτων, επενδυμένων με λίγο παραδοσιακό Λευκαδίτικο πόντζο, μετά ο δρόμος ανοίγει μέχρι το Καλαμίτσι. Από κει και πέρα τα πράγματα σκουραίνουν και παραμένουν σκούρα μέχρι να βουτήξετε στη θάλασσα.
        Η διαδρομή πέρα από το ότι προσφέρει δωρεάν πίλινγκ στ’ αμάξι σας από τα βάτα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λίγο πριν φτάσετε στη θάλασσα. ΝΑ ΠΑΤΕ! (Εμείς τι είμαστε και πήγαμε;). 



Κυριακή 3 Ιουνίου 2007

PostHeaderIcon Πωλείται βραχονησίδα


        Από το Τμήμα Θαλασσίων Προμηθειών της Νομαρχίας, δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για την διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού για την αγορά της βραχονησίδας Αγκωνάρι (φωτο). Η βραχονησίδα έχει εμβαδόν 366 στρέμματα, περίμετρο 40 μέτρα και είναι άρτια και οικοδομήσιμη (συντελεστής δόμησης 0.85).
        Το δικαίωμα του υψούν θα παραμείνει στην κυριότητα της Νομαρχίας Λευκάδος, ενώ οι εργασίες σύνδεσης με ΔΕΗ και ΟΤΕ θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση της δόμησης. Λόγω της πρόσφατης αλλαγής χρήσης γης δεν είναι δυνατή η κατασκευή εμπορικού κέντρου, ή συναφούς κτιρίου πολλαπλών χρήσεων (κινηματογράφος, fast food, κλπ).
        Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να περάσουν από τα γραφεία της Νομαρχίας κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες για να παραλάβουν τη διακήρυξη και να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους.


        Ο λόγος για τον οποίον πωλείται η βραχονησίδα γράφτηκε σε ταμπέλα, η οποία αναρτήθηκε σε πάρδοδο της κεντρικής αγοράς:

   (Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων: το όνομα και το τηλέφωνο στις πληροφορίες δεν είναι του Νομάρχη, αλλά του τμηματάρχη θαλασσίων προμηθειών).
Σάββατο 2 Ιουνίου 2007

PostHeaderIcon Η χερσόνησος



   Χερσόνησος: προεξοχή της ξηράς μέσα στη θάλασσα, που επιμηκύνεται και πλαταίνει μέσα στο νερό σε σχέση με το λαιμό της. Η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας θεωρείται η Πελοπόννησος. Παρότι έχει διανοιχθεί διώρυγα, η Πελοπόννησος εξακολουθεί να λέγεται χερσόνησος κι όχι νησί. Η Λευκαδίων Χερσόνησος, γιατί θεωρείται νησί; Στη γεωγραφία μάλιστα ορίζεται ότι αν υπάρχει μία έντονη προεξοχή στη χερσόνησο, τότε αυτή θεωρείται ακρωτήριο. Κι αφού όλη η Λευκάδα είναι ορεινή γιατί εξακολουθεί να λέγεται νησί;

   Για το όλο θέμα, και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ο Σύλλογός μας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:


   «Ο ΣΤΕΛΜΗΜΕΣΟΛ καθιστά σαφές σ’ όλους τους γνωστούς-άγνωστους ‘Λευκαδίτικους κύκλους’ ότι το ερώτημα είναι ρητορικό (κάτι αντίστοιχο με την κότα και τ’ αυγό), αφού η ματαιότητα των κατοίκων, σε συνδυασμό με την παννομαρχιακή απώλεια μνήμης, έχει διαγράψει από τις σελίδες της ιστορίας την αρχική γεωγραφική διαμόρφωση του 20.71 ανατολικού και 38.83 βόρειου σημείου της χώρας, κι ως εκ τούτου δεν θα απαντηθεί. Είναι γνωστό άλλωστε και ιστορικά επιβεβαιωμένο, ότι δια μέσου των αιώνων η αγαπημένη εργασία του μισού ντόπιου πληθυσμού ήταν η διεύρυνση της διώρυγας, ενώ του άλλου μισού η πρόσχωσή της. Εξ άλλου ας μην ξεχνάμε, ότι ο φυλακισμένος ξενοτ’κός μπορεί ν’ αποδράσει είτε από νησί, είτε από χερσόνησο, είτε από ακρωτήριο με την ίδια ευκολία».

 
Παρασκευή 1 Ιουνίου 2007

PostHeaderIcon Πιάσε δυο ουζάκια με μεζέ



   Χαρήκαμε και φέτος τους γευστικότατους και χορταστικότατους ουζομεζέδες της Νήσου του Δαίρπφελδ. Όλοι οι έλληνες τουρίστες, και ειδικά τα μέλη του Συλλόγου μας σχημάτιζαν ουρές μέχρι να βρουν θέση στα ουζάδικα της πλατείας του πρώην Φοίνικα.


   Το είχαμε επισημάνει από πέρσι ότι η προσεγμένη επιχειρηματική δραστηριότητα των καταστημάτων αυτής της ανερχόμενης πλατείας, θα απέδιδε κάποια στιγμή καρπούς. Και δικαιωθήκαμε!

Άρθρα

Ετικέτες

Αναγνώστες

Στατιστικά