Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

PostHeaderIcon Το αρχαιότερο φροντιστήριο εν Ελλάδι




          Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία ισχύει ο «θεσμός» του φροντιστηρίου. Λίγοι, όμως, ξέρουν ότι η προγύμνασις ίσχυε από την αρχαιότητα. Και μάλιστα, το πρώτο φροντιστήριο της Ελλάδος, ιδρύθηκε στην αρχαία Λευκάδα, δηλαδή εδώ στα μέρη μας (στο βάσανο).

         Επιστήμονες, μετά από πολυετή έρευνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι το πρώτο φροντιστήριο στήθηκε γύρω στο 580 π.Χ., από τη Λεσβία φιλόλογο κα Ψάπφα Σκαμανδρώνυμου. Ήταν προγυμναστήριον αιολικής διαλέκτου, όπου διδάσκονταν η λυρική ποίηση. Η κα Σκαμανδρώνυμου είχε σπουδάσει φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη και ήταν συμμαθήτρια με τον Αλκαίο και τον Πιττακό.





        Οι δουλειές, βέβαια, δεν πήγαν και τόσο καλά. Οι ντόπιοι ήταν δωρικής καταγωγής, ανεπίδεκτοι μαθήσεως (για τα πάντα υπάρχει εξήγηση) και δεν είδαν με καλό μάτι τις προσπάθειες της κας Σκαμανδρώνυμου. Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, ξέσπασε και το σκάνδαλο με τον Φάωνα, έναν γερο-ασχημομούρη ναυτικό, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Η δυστυχής φιλόλογος μπλέχτηκε στα φλόκια του έρωτα και προέβη στο απονενοημένο.

        Αυτό που προκαλεί εντύπωση, λένε οι αρχαιολόγοι, είναι το γεγονός ότι η κα Ψάπφα εκδήλωνε τις λεσβιακές της τάσεις καθαρά για διαφημιστικούς, της επιχείρησής της, λόγους. Εκείνο, πάντως, που δεν έχει εξηγηθεί ακόμα είναι το πώς συνεννοούνταν οι Μυτιληνιοί με τους Λευκαδίτες, χωρίς να έρχονται στα χέρια, αφού είναι γνωστή η οξυθυμία και των δύο. 



Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

PostHeaderIcon Αν δεν κοιτάς…



   «Μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις». Πως μπορεί όμως κανείς να γράψει χίλιες λέξεις, για να ερμηνεύσει τι θέλει να πει ο Λευκάδιος Νους, που ανάρτησε την πινακίδα της φωτογραφίας; Ευτυχώς, ένα ανώνυμο κείμενο του 1970 μας βοήθησε σ’ αυτό.

   «Ο μπαμπάς του κυρ-Κωστάκη Θερμού, απ’ τον καιρό που παραβρέθηκε στο γύρισμα μιας κινηματογραφικής ταινίας, με θέμα το γύρισμα της γης, έμελλε ν’ ανατραπούν όλα μέσα του. Η ταινία, τοποθετημένη χρονολογικά στο γύρισμα του αιώνα, έχει σαν θέμα το ξαφνικό γύρισμα των αγορών στην Αμερική, την οικονομική ύφεση, αλλά και την έξοδο απ’ την κατάσταση αυτή, την αναστροφή της πορείας της οικονομίaς και το τελικό γύρισμα στην κερδοφορία. Στην ταινία, αυτό το τελευταίο θεαματικό γύρισμα, οφειλόταν στον εκ Λευκάδος ορμώμενο Αμερικανό οικονομολόγο Ντένις Καμπίσο, ο οποίος κατόρθωσε να πετύχει το γύρισμα της ψυχολογίας στο λιανεμπόριο. Η τροπή, όμως, που πήρε η ζωή του Ντένις με ένα γύρισμα της τύχης του, ήταν πολύ θλιβερή. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ράγκμπι, σε ένα γύρισμα της μπάλας, έπεσαν πολλοί πάνω στον Καμπίσο, με αποτέλεσμα να υποστεί γύρισμα του χεριού και του ποδιού του. Το ξαφνικό σοκ προκάλεσε την αιφνίδια πτώση του, κι έτσι ο Ντένις έπαθε γύρισμα της γλώσσας και των βλεφαρίδων. Φυσικά δεν πέθανε, αλλά η αναπηρία που του προκλήθηκε έμελλε ν’ αποτελέσει ένα γύρισμα σελίδας στον άτυχο οικονομολόγο.
   Μετά το τελευταίο γύρισμα του έργου, ο μπαμπάς του κυρ-Κωστάκη Θερμού, επιστρέφοντας στο σπίτι του, πέρασε κι απ’ το σπίτι του Σπυρίδωνος Αλβανίτη, γιατρού, που ήταν πάνω στο γύρισμα του δρόμου. Ο Αλβανίτης επ’ ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του γιού του είχε στήσει ένα γλέντι με συγχωριανούς του και την ώρα που μπήκε ο κυρ-Κωστάκης μέσα τον πέτυχε στο γύρισμα του αρνιού στη σούβλα. Ο γιατρός κάλεσε τον κυρ-Κωστάκη να ανταμώσει με τους άλλους στο τραπέζι, αλλά εκείνος, θλιμμένος όπως ήταν, κοίταξε ένα γύρο την παρέα, έκανε επί τόπου στροφή και με ένα γύρισμα του πόμολου της εξώπορτας ξαναβρέθηκε στο δρόμο.
   Ο κυρ-Κωστάκης δεν επανήλθε έκτοτε στα λογικά του. Με την άσχημη τροπή που πήραν τα πράγματα, το γύρισε στο κλέφτικο, το μυαλό του τορνεύτηκε κι έχασε τη σειρά του. Η απόδοσή του πήρε την κατιούσα και μια καλή πρωία ο διακόπτης του εγκεφάλου του γύρισε στο μηδέν. Οι φίλοι του τον βρήκαν την άλλη μέρα στο δωμάτιό του πεσμένο κάτω και γύρω του αναποδογυρισμένα τραπουλόχαρτα και τα φλιτζάνια που έπινε καφέ. Ο Θεός να συγχωρέσει τον μπαμπά του κυρ-Κωστάκη Θερμού!».
   Έχουμε λόγους να πιστεύουμε, ότι το παραπάνω κείμενο, το οποίο πρώτη φορά δημοσιεύεται, ήταν η πηγή έμπνευσης του ιδιοκτήτη της πινακίδας, που –παρεμπιπτόντως– είναι βενζινοπώλης. Διότι, όπως πολύ σωστά λέει και η λαϊκή σοφία: Φίλε μου, «Αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας, θα πας εκεί που κοιτάς», γι’ αυτό «Απαγορεύεται το γύρισμα».

Ετικέτες

Αναγνώστες

Στατιστικά