Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

PostHeaderIcon Χλωρίς ανάσα & πανίς με πανίς!


γράφει ο... παραζούζ'λος της Φύσης 

   Λέγεται ότι η ελληνική χλωρίδα και πανίδα είναι απ’ τις πιο πλούσιες στην Ευρώπη, αν όχι οι πλουσιότερες, σε σχέση με την έκταση της χώρας. Ειδικά αυτή που απαντάται στη Λευκάδα, ορεινή και πεδινή, είναι εντυπωσιακή.



   Με την παρούσα έρευνά του, ο συνεργάτης του Συλλόγου μας, που είναι ειδικευμένος σε θέματα χλωρίδας, θα κάνει μια προσπάθεια να ταξινομήσει τον σπάνιο πλούτοςτου φυτικού και ζωικού βασιλείου της νήσου, όπου ο έρωτας άφησε πίσω την εφηβεία του.
   Η ονομασία των φυτών και των ζώων θα αποδοθεί μόνον στην νεοελληνική ή την τοπική διάλεκτο, χωρίς την αντίστοιχη λατινική. Αναλυτικά:


   Τα παραπάνω είδη είναι το ροζ και άσπρο Βούιτσο. Απαντάται στη ορεινή Λευκάδα και φέρει ιδιάζουσα μυρωδιά αιγοπροβατουρίας.


   Αιγοπρόβατα της ποικιλίας Σολντάτι Αρνομούνουχους, Τρίτη και νυχτερινή, έτοιμα για την τελική επέλαση προς κατάληψη του λόφου της Περατιάς, τούτα βία και καλά.

 Ασφάκα ή θρουμπορίγανη, ή ασφελακτός ή σπάρτο, ή νυχάκι ή αεκόχορτο. Το φυτό αυτό έχει κι άλλες ονομασίες, αναλόγως πόσους ντόπιους θα ρωτήσεις. Οι φήμες πως ο αριθμός των ονομασιών ανέρχεται στις 20.000 ελέγχονται ως ανακριβείς. Το φυτό απαντάται παντού, στα ορεινά και τα πεδινά, αναπτύσσεται εύκολα, και μοιάζει με πανδημία γρίπης.


   Λευκαδίτικη ράτσα ποιμενικού με την ονομασία μούργος διακονιάρ’ς. Εξαιρετικά ανθεκτικό σκυλί, μπορεί να επιβιώσει σε οποιαδήποτε μεγαλούπολη. Ειδικεύεται στην επαιτεία και λατρεύει το μαντολάτο.


   Κούκος, ή παπαρουνόκουκος. Ποικιλία παπαρούνας που βρίσκει κανείς κυρίως κάτω από το μεγάλο γεφύρι του λαγκαδιού των Κολυβάτων και χρησίμευε παλιότερα ως δημόσιο αντρικό αποχωρητήριο, μια περιοχή που σήμερα ονομάζεται στου Σκατ’λιάρη.


   Αρχαιοπτέρυξ η πεώδης. Πτηνό της παλαιολιθικής περιόδου, που σήμερα σπανίζει, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς. Στη φωτογραφία από αναπαράσταση σε ελληνιστικό λύχνο. Η τοπική ονομασία της είναι τετοιόφτερο ή ανεμ’γάμωμα. Τελευταία αναφέρθηκε ότι παρατηρήθηκαν 10 οικογένειες στα χωράφια κάτω από το Κατούνι και δίπλα στα Αλώνια, στην τοποθεσία Κλείσμα ή Κλύσμα.


   Σπλόνος ή Μπρανελλόσπλονος. Ακανθώδες φυτό της κατηγορίας βασταγουράγκαθων ή γομαράγκαθων. Απαντάται στο οροπέδιο των Κοντολιών Λάκκων, κυρίως τους ανοιξιάτικους μήνες. Σπανίζει σε ναρκοπέδια.

   Ποντικός του αστικού περιβάλλοντος, ο επονομαζόμενος και τεμπέλης. Το όνομά του προέρχεται από την εσφαλμένη εντύπωση που δημιουργούσαν οι νεκροί ποντικοί στους ντόπιους κατοίκους, οι οποίοι μάλλον έκριναν εξ ιδίων τα αλλότρια.


   Αγριοτριανταφυλλιά η λευκοτρίφυλλος ή ευρωλευκοπανάθα. Ποικιλία, η οποία εξάγεται κάθε χρόνο προς όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.


   Σαμιαμίδι των Αλυκών. Η λευκαδίτικη ονομασία του ήταν σαλαβρύχα ή σκοταρέλα ή σαλαμίδι. Η εξαφάνιση των αλυκών δεν επηρέασε τον πληθυσμό των ερπετών. Ίσα-ίσα παρατηρήθηκε μείωση των θανάτων λόγω υπέρτασης. Πρόσφατες μάλιστα έρευνες αναφέρουν ότι η λευκαδίτικη σαλαβρύχα είναι η βάση για την παρασκευή του Becel Pro-Activ.


   Σπάνια διασταύρωση ειδών (ασφήκα π’δάει σέρσελα), στο αστικό οικοσύστημα της χώρας της Λευκάδος. Η έντονα ιονισμένη ατμόσφαιρα της περιοχής, απ’ ότι φαίνεται, δεν έχει επηρεάσει μόνον τους κατοίκους. 


   Πανίδα που πυρπολήθηκε για λόγους ψυχαγωγίας. Το φαινόμενο παλιότερα ήταν πιο συχνό. Δυστυχώς στις μέρες μας τείνει να εκλείψει, λόγω ανόδου της τιμής του οινοπνεύματος.


   Σπάνια ποικιλία ιβαρίσιου βατράχου, Rana Ivarus.


   Οικοσύστημα σε εξέλιξη. Η περαιτέρω συσσώρευση οργανικών και ανόργανων υλών θα βοηθήσει τον δημόσιο διάλογο και την επιστημονική μελέτη.

Άρθρα

Ετικέτες

Αναγνώστες

Στατιστικά