Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

PostHeaderIcon Εκινήθεις!






          Από έκθεση ρετρό αυτοκινήτων στα Πλατύστομα. Το καπό είναι ανοιχτό για να εξετάσει ο μέλλων αγοραστής τη μηχανή του.
Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

PostHeaderIcon Σαν τον γάιδαρον, αλλά μόνον η ασπίς του




 
         Η ιστορία του θυρεού του Συλλόγου μας είναι μεγάλη, ενδιαφέρουσα και αξίζει να δημοσιευτεί κάποτε. Ένας τόμος 534 σελίδων είναι τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά των συζητήσεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τα τελευταία 8 χρόνια. Ευελπιστούμε πολύ σύντομα να είμαστε σε θέση να τα στείλουμε στο τυπογραφείο (όταν διορθώσουμε τα χιλιάδες ορθογραφικά λάθη του Λάκη, που έκανε την απομαγνητοφώνηση).










         Το πρώτο έμβλημα του Συλλόγου μας ήταν ο βιαστικός κύριος Ξ. Αυτός εδώ ο ανθρωπάκος συμβόλιζε τον μέσο ξενοτ’κό σύζυγο, ο οποίος έχοντας παρκάρει γυναίκα και παιδιά στη Χερσόνησο του Μαντολάτου, γυρνούσε ασθμαίνων, πλην περιχαρής, στη δουλειά του. Η απειρία, όμως, των προκαθήμενων του Συλλόγου μας σε τέτοια θέματα, μας στοίχησε ακριβά. Μία μήνυση από τη Microsoft των ΗΠΑ για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, τσουρούφλισε τις ελπίδες μας κι άφησε το Σύλλογο προσωρινά χωρίς λογότυπο.

Το πρώτο έμβλημα του Συλλόγου μας

        Το δεύτερο έμβλημα ήταν ένας γάιδαρος. Συμβόλιζε την καρτερικότητα, την υπομονή, την επιμονή και όποια άλλη αρετή πρέπει να διαθέτει στη φαρέτρα του κάθε ταλαίπωρο μέλος του Συλλόγου μας. Δυστυχώς δεν αξιωθήκαμε να το απολαύσουμε επί μακρόν. Το Δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ, προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τυποποίησης, διεκδικώντας το συγκεκριμένο λογότυπο. Η δικαστική διαμάχη διήρκεσε 5 χρόνια. Στο διάστημα αυτό ο Σύλλογός μας μετήλθε όλων των ένδικων μέσων, πλην όμως η μάχη ήτο άνισος.

Το δεύτερο έμβλημα του Συλλόγου μας, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο δικαστικής διαμάχης μεταξύ Ξενοτικών και του κόμματος των Δημοκρατικών των ΗΠΑ.



Το ανάσκελο ξι χρησιμοποιήθηκε από την
Δε Νιού Τζέρσεϋ Κόμπανυ
οφ Βίνεγκαρ Μπότλινγκ (TNJACOVB)
        Μετά την αποκαθήλωση και του δεύτερου συμβόλου ο Σύλλογος διήλθε μία περίοδο έντονης εσωστρέφειας. Αγωνιώδεις αλλά απέλπιδες προσπάθειες έγιναν από διάφορα μέλη, προκειμένου να κατοχυρώσουν σύμβολα όπως το ακάνθινο στεφάνι ή το ανάσκελο ξι. Δυστυχώς το ισχυρό εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ και μία ελληνοαμερικάνικη οξοποιία της Νέας Υερσέης, στάθηκαν απαράκαμπτα εμπόδια.

Το ακάνθινο στεφάνι (το γράφω για όσους
                                                                        δεν το βλέπουν) μας τό 'φαγε το εβραϊκό
    

   Το τέλος του 2008 βρήκε τους Ξενοτ’κούς και πάλι χωρίς έμβλημα. Ιδέες επί ιδεών, σχέδια επί σχεδίων έπεφταν νυχθημερόν στο τραπέζι. Μια μανιασμένη θαλασσα, ένα πυραυλοκίνητο που την κάνει, δεν έμοιαζαν ικανά να συγκινήσουν τα απαιτητικά μάτια των μελών του Συλλόγου.

Μανιασμένη θάλασσα απλή

 Μανιασμένη θάλασσα διπλή











        Ακόμα κι όταν προτάθηκε το θρυλικό δεντρόνησο στο δείλι, πάλι δεν υπήρξε ενθουσιασμός.


Ούτε αυτό μας άρεσε



 
        Εκείνην ακριβώς τη χρονική συγκυρία κατέφτασε στην Ελλάδα ο μεγάλος ελληνοϊάπωνας γραφίστας Κίτα Τσιαρίκα. Αμέσως ο Σύλλογος του ανέθεσε τη δημιουργία του θυρεού του, έχοντας ως πρότυπο τον αντίστοιχο θυρεό του οίκου των Τόκκων.

Οι Τόκκοι είχαν πολύ καλό γραφίστα, αλλά Τσιαρίκα δεν είχαν





 
        Ο Τσιαρίκας έβαλε πάραυτα μπρος αμισθί και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα προσέφερε στους Ξενοτικούς το νέο τους θυρεό, ο οποίος περιλάμβανε όλα σχεδόν τα παλιά σύμβολα. Το αποτέλεσμα έγινε δεκτό με κραυγές ενθουσιασμού από όλα τα μέλη. Αμέσως δόθηκε εντολή από τον πρόεδρο να κατοχυρωθεί ο νέος θυρεός, παίρνοντας τη σχετική άδεια από τη Διεθνή Εραλδική Ένωση και να τιμηθεί ο δημιουργός του με τον μεγαλόσταυρο των ιδιαιτέρως εξαίρετων πράξεων.


Τύφλα να 'χουνε οι Τόκκοι, κύριοι! Ο νέος θυρεός των Ξενοτ'κών, σχεδιασμένος από τον ελληνοϊάπωνα Kita Chiarika και κατοχυρωμένος από τη Διεθνή Εραλδική Ένωση με αριθμό πρωτοκόλλου XEN-GFS-093584/13-10-2009.


   Bibere humanum est, ergo bibamus, κύριοι.

ο Εδιτόρος
 




Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

PostHeaderIcon Το χρήμα είναι ατμός και φεύγει





        Υπάρχουν τέσσερα ερωτήματα στη ζωή, που ζητούν απάντηση: το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο. Από αυτά το τέταρτο είναι το σημαντικότερο, γιατί αφορά έμμεσα την ολοένα αυξανόμενη παραβατικότητα. Και εξηγω:




Το κατάστημα της ALPHA BANK στον Άγιο Μ'να,
φωτογραφημένο από τον ίδιο τον ληστή, λίγο πριν μπουκάρει.

        Στις 11.30’ το πρωί της 12ης Αυγούστου 2009, δύο άγνωστοι με ψάθινα καπέλα και με την απειλή καραμπίνας, εισέβαλαν στο υποκατάστημα της ALPHA BANK του Άγιου Μ’να και τρομοκρατώντας με φωνές τους πελάτες και τους υπαλλήλους, αφαίρεσαν 80.000 ευρώ από τα ταμεία. Αμέσως μετά, και πάντα με την απειλή όπλου, διέφυγαν με μηχανή που είχαν παρκάρει στο διπλανό στενό. Η μηχανή τους, που αργότερα βρέθηκε στα Βαρδάνια, είχε -λέει- κλαπεί την προηγούμενη ημέρα από την Πρέβεζα.


Το μηχανοποδήλατο στα Βαρδάνια.

        Αμέσως δόθηκε εντολή από την Αστυνομία και το Λιμενικό να κλείσει η γέφυρα, ώστε να εγκλωβιστούν οι ληστές στο Αβολονήσι, ενώ ταυτόχρονα διακόπηκαν οι συγκοινωνίες Νυδριού-Φισκάρδου και Λευκάδος-Μεγανησίου. Η στρατιωτική φρουρά της Χώρας διατάχθηκε να κλείσει το δρόμο Λευκάδος-Νυδριού στο ύψος της διασταύρωσης για Λαζαράτα, τα περιπολικά της Αστυνομίας έκλεισαν το δρόμο προς Άγιο Νικήτα στο ύψος των Τσουκαλάδων, ενώ δύο σούπερ πούμα απογειώθηκαν από το Άκτιο με προορισμό την Κόρ’θο (πολύ κακώς βέβαια). Οι λουόμενοι της παραλίας του Κάστρου ύστερα από μία ώρα περίπου είδαν μία τορπιλάκατο του Λιμενικού να αφήνει πίσω της την αμμόγλωσσα και με ιλιγγιώδη ταχύτητα να κατεθύνεται μάλλον προς την παραλία των Εγκρεμνών, έχοντας, πιθανότατα, πληροφορίες περί των κινήσεων των ληστών (διότι εν εναντία περιπτώσει θα επρόκειτο περί πλάνης).




Ο χάρτης του Λιμενάρχη που παρουσιάζει τον Αλέξανδρο ως παραθαλάσσιο οικισμό.

   Ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι οι ληστές ήσαν τρεις, άλλοι δε είδαν έναν «σκαραβαίο» χρωματισμένο με σχέδια της εποχής των λουλουδιών, να ακολουθεί έναν άγνωστο χωματόδρομο, ο οποίος από την Απόλπαινα οδηγεί στη διασταύρωση της Νικιάνας προς Κολυβάτα (αν είναι δυνατόν, δρόμοι που υπάρχουν!)






«…Οι δράστες επέβαιναν σε χίπικο κατσαριδάκι σιορ μαγιστράτε…» (εδώ ο σκαραβαίος πριν χρωματιστεί).

        Κι ενώ το ανθρωποκυνηγητό μαινόταν απ’ άκρο σ’ άκρο στο νησί, δύο ηλικιωμένοι κάτοικοι του οικισμού Αλέξανδρος τηλεφώνησαν στο Λιμενικό για να καταγγείλουν ότι υπάρχει διακοπή νερού στον οικισμό κι ότι θεωρούν υπεύθυνους γι αυτό ένα ζευγάρι τουριστών οι οποίοι έτρεχαν «με τη λιάρα τους την καρότσα» και «κατρακυλώντας σα βαρδούρι κουτρήθηκε με τη μάν’γα».


Η βοϊδάμαξα η λιάρα

        Ο Λιμενάρχης Λευκάδος παρερμηνεύοντας τα λόγια των ηλικιωμένων, θεώρησε ότι κάποιος χωρικός με την βοϊδάμαξα κατέβαινε απ’ τα βουνά με προορισμό τον παραθαλάσσιο οικισμό του Αλέξανδρου, έχοντας παραχωμένους κάτω απ’ τα σανά τους δύο ληστάς. Έδωσε αμέσως διαταγή στο σκάφος να αποπλεύσει ολοταχώς με προορισμό το Νυδρί, αλλά επειδή η δίοδος ήταν στη δικαιοδοσία του στρατού ο κυβερνήτης του σκάφους προτίμησε να κινηθεί προς την άλλη πλευρά του νησιού, τη δυτική, ώστε να τους αιφνιδιάσει σε περίπτωση που προσπαθούσαν να διαφύγουν προς την Ιθάκη (αυτό επιβεβαιώνεται κι απ’ τους λουόμενους του Κάστρου).


Κι αν διέφυγαν προς την ενδοχώρα;

        Στο μεταξύ σε έντονο ύφος αντέδρασε ο Νομάρχης, ο οποίος δήλωσε: «Το σημερινό περιστατικό ένα πρωτόγνωρο και πρωτοφανές για την χρονική περίοδο, την ώρα και τον τρόπο που συνέβη αναδεικνύει περίτρανα αυτό που τόσες φορές εγγράφως και με αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου έχουμε τονίσει για την έλλειψη προσωπικού στην Αστυνομική Διεύθυνση Λευκάδας. Στο πιο νευραλγικό σημείο της πόλης (σ.σ. εννοεί τον Άι Μ’νά) που είναι πολύ δύσκολο ακόμη και να κυκλοφορήσει κανείς εκείνη την ώρα με τα πόδια, είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά. Θεωρώ ότι οι ελάχιστοι υπηρετούντες αστυνομικοί κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους αλλά δεν επαρκούν. Το σημερινό περιστατικό αλλά και άλλα περιστατικά παραβατικότητας που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Λευκάδα (σ.σ. εννοεί την απώλεια πακιστανικού εργατικού δυναμικού) ας προβληματίσουν την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου και πέρα από εξαγγελίες να προβεί στην στελέχωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκάδας άμεσα».

Συνωστισμός...

        Μετά από λίγες ώρες, όταν ο ήλιος έπαψε να αστειεύεται, επιστρέφοντες οι πρωινοί λουόμενοι προς τη Χώρα, είχαν τη χαρά να αντικρύσουν ένα ατελείωτο μποτιλιάρισμα, που ξεκινούσε από το κέντρο της πόλης και έφτανε στο φανάρι της γέφυρας.



Κι αν δεν πέρασαν από ΄δω;

        Εκείνη ακριβώς τη χρονική στιγμή επενέβη ο Περιφερειάρχης, ο οποίος με την ιδιότητα του γενικού συντονιστή της επιχείρησης και συνεπικουρούμενος από τον Φρούραρχο, έδωσε εντολή σ’ όλα τα σώματα ασφαλείας και το στρατό να αρχίσουν να χτενίζουν την Τεχνητή Χερσόνησο, ανεβαίνοντας προς τα ορεινά, με απώτερο σκοπό να εγκλωβίσουν τους ληστάς στο Ομηρικόν όρος Νήιον (σημερινοί Σκάροι). Ταυτόχρονα ειδοποίησε τον αλλοδαπό εξ ημεδαπής κ. Β. Τζ. (τα στοιχεία του είναι στη διάθεσή μας και δεν τα πουλάμε), ο οποίος εκτελούσε χρέη φύλακα στο προκατασκευασμένο Δημοτικό Σχολείο-Κοινοτικό Κατάστημα του Αλέξανδρου (πρώην Μαυρογιαννάτα), να αναχωρήσει για τη Βαυκερή, όπου υπήρχαν μαρτυρίες ότι ένα ζευγάρι αλλοδαπών (Άγγλος με Γερμανίδα) καλλιεργούσαν 130 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης και είχαν στην κατοχή τους 1,5 Kg χασίς, ποσότητα διόλου ευκαταφρόνητος για τα δεδομένα της ορεινής ενδοχώρας.



Κ'νάβι απ' την Ινδία

        Δυστυχώς όμως οι συγκυρίες δεν θέλησαν να πάρουν το μέρος των δυνάμεων της τάξης και της ηθικής. Την ώρα που τα σκάφη του Λιμενικού κατέλαβαν και αφόπλισαν το υπό ιαπωνική σημαία ιστιοπλοϊκό, που λάβαινε μέρος στις εκδηλώσεις αδελφοποίησης του Δήμου Σιντζούκου του Τόκυο, με τον Δήμο Ελλομένου της Λευκάδας, αναφέρθηκε και δεύτερη κλοπή, αυτή τη φορά του υποκαταστήματος του ΙΚΑ.



Το ιστιοπλοϊκό σκάφος του Δήμου Σουτζούκου, που έλαβε μέρος στις
εκδηλώσεις αδελφοποίησης με τον Δήμο Ελλομένου (Σουλουμουντζούκουμ
τσιτσιρί στα γιαπωνέζικα).

        Ακόμα και σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το συμβάν της κλοπής του υποκαταστήματος του ΙΚΑ ήταν ένα επεισόδιο αντιπερισπασμού, ή μία αυτοτελής ενέργεια προμελετημένη και ανεξάρτητη της κλοπής της τράπεζας. Αν ήταν ένα πραγματικό γεγονός, που διαδραματίστηκε μπρος στα μάτια αυτοπτών μαρτύρων, ή μία οφθαλμαπάτη που έπληξε το σύνολο των εκστατικών κατοίκων της ιδιόπαθης Μεγαλοβραχονησίδας. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το συμβάν πέρασε σαν λαϊκός θρύλος στο δημοτικό τραγούδι (όπως το παρακάτω) και από στόμα σε στόμα διαδόθηκε στα πέρατα του κόσμου:

Ο ΙΚΑτζής κι ο Λευκαδίτης
Δύο γερόντια ζωηρά,
τα κότσια τους το λέγανε,
πιαστήκανε στα χέρια τους
κι αρχίσαν και παλεύανε.
Κι οι δυο άνθρωποι συνετοί,
το μολογούσε ο κόσμος.
Ο είς να είν’ βασιλικός,
κι ό άλλος να ‘ναι δυόσμος.
Ωραία, που μυρίζανε,
κι αρώματα σκορπούσαν!
Μα απ’ τα συμβάντα, φαίνεται,
το ίδιο κορμί ποθούσαν.
Ο ένας με το δίκιο του,
αφού γυναίκα του ήταν,
κι ο άλλος που ξενότρωγε
κι έτσι κακά τους βρήκαν.
Ο εις, στο ΙΚΑ αφεντικό,
ήταν όλο φρεσκάδα
κι ο άλλος, κάπου υπάλληλος,
ήταν απ’ την Λευκάδα.
Η δε γυνή, π’ ανέφερα,
υπηρετών στο ΙΚΑ,
αυτή κι ο προϊστάμενος
θαρρώ κάπου τα βρήκαν.
Όμως προχθές τ’ απόγευμα,
βρε τον παλιομπαγάσα,
ο Λευκαδίτης τσάκωσε
τον ΙΚΑτζή στα πράσα.
Εισήλθε στο κρησφύγετο,
στο χολ, και παραφύλαγε,
σφιχτές κρατούσε τις γροθιές,
καθόταν και δεν μίλαγε.
Και σαν θωρεί το γκόμενο
ν’ αφήνει «τ’ αγαπώ» του
τούσβησε το χαμόγελο
από το πρόσωπό του.
Και τον αρχίζει στις μπουνιές,
τον ΙΚΑτζή, στα όμματα,
κι αιμόφυρτο τον έριξε
‘σα κάτω στα πατώματα.
Και σαν τα δύο γίνανε,
στη μέση του Χειμώνα,
γαϊδούρια που μαλώνανε
σε ξένη αχερώνα.
Κι ο εραστής, ο ζωηρός,
του ΙΚΑ παλικάρι,
από το ξύλο έσκασε
σαν πύραυλος στον Άρη.
Με λίγα λόγια ο φουκαράς,
που ‘ταν και παντρεμένος,
εισήλθε για πιτσικουλιές
κι εξήλθε σκοτωμένος.
Το τί θα γίνει αύριο
δεν έχει σημασία,
τελειώνοντας τους στίχους μου
θα μείνω στην ουσία.
Αν θες να ζεις, και να γλεντάς,
με νεαρές λατέρνες
να παίζεις τ’ οργανάκι σου
σε φιλικές ταβέρνες.
Με άλλα λόγια, πιο σαφή,
όσο κι αν πυραυλώνει
δέσε το αρεόπλανο,
μέσα στο παντελόνι.



Ο εκλιπών ΙΚΑτζής εις την τελευταία του κατοικία.

   Ακόμα, οι φήμες λένε, πως ο απατηθείς σύζυγος θέλησε να εκδικηθεί τον ΙΚΑτζή εραστή και μετά το θάνατό του, ληστεύοντας το συγκεκριμένο υποκατάστημα. Το σίγουρο πάντως είναι, πως άναυδοι έμειναν οι υπάλληλοι του Δήμου Λευκάδας όταν την άλλη μέρα το πρωί είδαν στο Δημαρχείο ένα συνεργείο να τοποθετεί αλεξίσφαιρη πόρτα στην είσοδο των Τεχνικών Υπηρεσιών. Κανείς δεν γνωρίζει γιατί ελήφθησαν αυτά τα μέτρα ασφαλείας. Φημολογείται αποφυλάκιση εργολάβου με γρίπη Η1Ν1.





Άναυδοι έμειναν οι ντόπιοι όταν αντίκρισαν τους μαστόρους με ψηλά τη
σημαία ν’ αλλάζουν τζαμαρία στο Δήμο Λευκαδίων, μετά το επεισόδιο
της κλοπής.


   Ερωτηθείς ο κ. Έκτωρ ο πυροσβέστης την μεθεπόμενη για το αν βρέθηκαν οι λησταί, απήντησε με νόημα: «Κειό, δεν κλέψανε κα’μένε για να τους βρούνε!».





 


ο εδιτόρος



Ετικέτες

Αναγνώστες

Στατιστικά