Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

PostHeaderIcon Το πρώτο παιδικό ασανσέρ

Του ανταποκριτού μας Τζον Λίτλκαπ


   «Vitiis nemo sine nascitur», έλεγε η καημένη η Άντζελλα Δημητρίου πριν μερικά χρόνια, αλλά ποιος την άκουγε; Δυστυχώς, όσο και να μη θέλουμε να το παραδεχτούμε, ισχύει! Όσο μοχθούν οι άνθρωποι της Ιονίας Νύμφης (ή σκέτης Νύφης ή Διαβολοκόριτσο του Ιονίου) τόσο θα μοχθούμε κι εμείς να προβάλουμε τα έργα τους.


   Μόνο στη Νήσο των Νεωτερισμών μπορούσε να γίνει (κι εκεί, φυσικά, έγινε). Απευθυνθήκαμε στον συνεργάτη μας μηχανολόγο μηχανικό κ. Γ.Κ. (ζητήστε μας το τηλέφωνό του αν τον θέλετε για καμμιά αδειούλα στην Πολεοδομία) και τον ρωτήσαμε πόσα κιλά σηκώνουν τα ασανσέρ. Εξ αυτού, λοιπόν, πληροφορηθήκαμε ότι οι υπολογισμοί γίνονται με δεδομένο ότι κάθε άτομο που μπαίνει στον ανελκυστήρα θεωρείται ότι ζυγίζει 75 κιλά περίπου κατά μέσο όρο. Έτσι, όταν τα ταμπελάκια γράφουν ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΤΟΜΑ 3, εσείς να υπολογίζετε 225 κιλά και, αντιστρόφως, όταν διαβάζετε ΒΑΡΟΣ 1000 kg, να υπολογίζετε 13 άτομα. Έτσι, εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει την έκπληξή μας όταν διαβάσαμε την πινακίδα της φωτογραφίας που έλεγε, 90 kg, ΑΤΟΜΑ 2.

   Αυτομάτως δύο τινές σκέψεις μας ήλθαν στο νου: ή οι Σ. Καζαμίας - Ι. Νάσης - Ε. Φονταράς μας δούλευαν και το ασανσέρ χώραγε 2 άτομα (150 Kg), ή η τεχνική εταιρία Ευκλείδης ΟΕ μας πέρναγε ψιλό γαζί και το ασανσέρ ήταν μόνο για ένα άτομο με τη χειραποσκευή του, το πολύ.
   Στο κρίσιμο αυτό σημείο της επιλογής, στο οποίο κατά καιρούς πολύς κόσμος έχει βρεθεί, με πρώτον και καλύτερον τον ημίθεο Ηρακλή, την απάντηση (για άλλη μια φορά) την έδωσε υπό μορφή ερωτήσεως, ο άνθρωπός μου, το στεφάνι μου, η γυναίκα που υπάκουα με καθοδηγεί: «Μήπως είναι παιδικό ασανσέρ;»

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Λίτλκαπ,
Είναι προφανές ότι το υπό εξέταση ασανσέρ δεν είναι –αυστηρά μιλώντας– παιδικό. Αν είχατε μπει στον κόπο να διαβάσετε τον πρώτο εκ των αναγεγραμμένων όρων χρήσης θα διαπιστώνατε ότι οποιοσδήποτε κάτω των 14 ετών πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικώς. Δεδομένου ότι το ασανσέρ είναι το πολύ δύο ατόμων βάρους το πολύ 90 κιλά συνολικά, αυτό μας οδηγεί στις παρακάτω διαπιστώσεις:
(Α) Αν ο ένας εκ των δύο χρηστών είναι παιδί κάτω των 14 ετών πρέπει αναγκαστικά ο άλλος να είναι άνω των 14 (εκτός κι αν θεωρείτε πιθανόν ο συνοδός να είναι κι αυτός κάτω των 14 – εδώ που τα λέμε, η ηλικία του συνοδού δεν ορίζεται ρητά). Υπό αυτή την έννοια, οι δύο χρήστες του ασανσέρ πρέπει να είναι (i) ένα άτομο κάτω των 14 ετών και (ii) ένα άτομο άνω των 14 ετών.
(Β) Μόνος ρητός περιορισμός: και τα δύο άτομα μαζί πρέπει να μην ξεπερνούν σε βάρος τα 90 κιλά. Αυτό σημαίνει ότι βάρος(i) + βάρος (ii) = 90 κιλά το πολύ. Οι συνδυασμοί που προκύπτουν είναι απίθανοι, αλλά όχι αδύνατοι: (α) ένα παιδί και ένας εξαιρετικά αδύνατος ενήλικας (π.χ. μοντέλο που πάσχει από ανορεξία)· (β) δύο εξαιρετικά αδύνατοι ενήλικες (π.χ. το προαναφερθέν μοντέλο και μια αδύνατη κοντοστούπα)· (γ) ένα παιδί και έναν νάνος· (δ) δύο νάνοι· (ε) ένας ενήλικας κανονικού βάρους με ένα βρέφος κ.ο.κ. Είναι φανερό ότι οι συνδυασμοί είναι πολλοί, αν και πεπερασμένοι.
(Γ)Τέλος, ο χρήστης θα μπορούσε να είναι ένας ενήλικας με βάρος το πολύ 90 κιλά.
Νομίζω κατέστησα σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε εδώ με παιδικό ασανσέρ. Παρακαλώ να είστε πιο προσεκτικός σε μελλοντικές αναφορές επί ζητημάτων που άπτονται της καθημερινότητας, γιατί σε κάτι τέτοια λογικά ολισθήματα πατάνε οι εργολάβοι και φτιάχνουν ασανσέρ-μινιατούρες, οι απατεώνες!
Με εκτίμηση,
Pete Bull
Νάνος-Μοντέλο-Ανήλικος-Ασυνόδευτος

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Τζον Λίτλκαπ,

Σε ό,τι αφορά το Παιδικό Ασανσέρ, εσείς (αλλά και η κυρία που σας καθοδηγεί με την όπισθεν από τον μπροστινό καθρέφτη – από τα λίγα που μου επιτρέπετε να μην καταλαβαίνω) έχετε περιπέσει σε προφανή λογικά ατοπήματα. Και εξηγούμαι:

Δεν είναι πρέπον να λοιδορείτε τους αξιότιμους κ.κ. Καζαμία, Νάσια και Φονταρά (κρατάω μια μικρή επιφύλαξη για τον κ. Καζαμία, αλλά για άλλους λόγους) για πληροφοριακή αμέλεια ή παραπλάνηση των χρηστών του περί ου ο λόγος ασανσέρ.

Τα δεδομένα: 2 άτομα – 90 κιλά.

Έχουμε και λέμε: αγνοήσατε προκλητικά τον πρώτο όρο χρήσης: «απαγορεύεται η χρήση σε άτομα κάτω των 14 ετών χωρίς συνοδό». Αυτό συνεπάγεται τα εξής:

(Α) Αν οι χρήστες είναι δύο μπορεί να είναι:
(Α.1.) ένας ανήλικος κάτω των 14 ετών και ένας ανήλικος ή ενήλικος κατ’ ανάγκη άνω των 14 ετών (αν και εδώ οφείλω να ομολογήσω ότι οι προαναφερθέντες κύριοι δεν ορίζουν ρητώς την ηλικία του συνοδού – δεν θα υπεισέλθω στις συνέπειες αυτής της αμέλειας, γιατί θα βρεθούμε όλοι έρμαια καταστάσεων όπου π.χ. ένας ανήλικος 13 ετών θα μπορούσε να συνοδεύεται από ένα βρέφος 3 μηνών!).
Μοναδικός περιορισμός: το συνολικό τους βάρος να είναι 90 κιλά. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί (αλίμονο!) σε πιο προχωρημένες διακρίσεις:
(Α.1.i) ένας ανήλικος κάτω των 14 ετών με βάρος περίπου 45 κιλά και ένα ανορεξικό μοντέλο άνω των 14 ετών επίσης με βάρος περίπου 45 κιλά,
(Α.1.ii) ένας ανήλικος κάτω των 14 ετών με βάρος περίπου 45 κιλά και ένας νάνος άνω των 14 ετών επίσης με βάρος περίπου 45 κιλά,
(Α.1.iii) δύο ανορεξικά μοντέλα με βάρος περίπου 45 κιλά η καθεμία
(Α.1.vi) δύο νάνοι με βάρος περίπου 45 κιλά ο καθένας
(Α.1.vii) ένα ανορεξικό μοντέλο κι ένας νάνος με βάρος περίπου 45 κιλά ο καθένας
(Α.1.viii) ένας νάνος κι ένα ανορεξικό μοντέλο με βάρος περίπου 45 κιλά ο καθένας
(A.1.n) [όπου n πεπερασμένος, αλλά μεγάλος αριθμός] (Ελπίζω να καταλάβατε το πνεύμα μου...)
(Β) Αν ο χρήστης είναι ένας μπορεί να είναι:
(Β.1.) ένα άτομο άνω των 14 ετών με βάρος κάτω των 90 κιλών
(Γ) Αν οι χρήστες είναι τρεις:
(Γ.1.) έχουν πρόβλημα: καλύτερα ν΄ ανέβουν (ή να κατέβουν) ένας-ένας

Σε κάθε περίπτωση, το υπό εξέταση ασανσέρ δεν είναι παιδικό ασανσέρ. Θα ήθελα στο εξής να είστε πιο προσεκτικοί στους αφοριστικούς χαρακτηρισμούς σας, γιατί με αυτή την τακτική άλλο δεν κάνετε παρά να ενθαρρύνετε τα λαμόγια τους ιδιοκτήτες, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και εργολάβους να εξαναγκάζουν τους άμοιρους όποιους κ.κ. Καζαμία, Νάσια και Φονταρά να κατασκευάζουν ασανσέρ-μινιατούρες.

Με εκτίμηση.
Pete Bull,
Ανήλικος-Ανορεξικός-Μοντέλο- Νάνος-Ασυνόδευτος

Ετικέτες

Αναγνώστες

Στατιστικά