Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

PostHeaderIcon Γκαζάρεις;



«Λευκάδα κλαδωτή από πολυελαίους φωτοσκιάσεων», έγραφε κάποτε ο ποιητής. Όμως τι είδους πρώτη ύλη, μπορεί να κάψει αφειδώς ένας πολυέλαιος (εκ του αγγλικού many-oil> μανυόλι> μανουάλι), ώστε να φωτοσκιάζει μία ολόκληρη νήσο; Μόνον αέριο, κύριοι! Μόνον αέριο!

Από τότε που βγήκαν οι λάσπες το ξέρουν όλοι και είναι ευρέως γνωστό, ότι η λιμνοθάλασσα της Λευκάδος μπορεί να παράγει τις απαραίτητες ποσότητες καυσίμου αερίου, για να καλύψει τις ανάγκες της ενεργοβόρου αυτής νήσου. Το συγκεκριμένο αέριο, βέβαια, είναι υδρόθειο, αλλά με μια κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να γίνει μεθάνιο κι από κει και πέρα μπορεί να εμπλουτιστεί και με αιθάνιο και προπάνιο και βουτάνιο και άζωτο και διοξείδιο και να γίνει ντούκι και τούμπανο και τούρμπο φυσικό αέριο. Και σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα, από την πολλή μπόχα μπορεί η περιοχή να προσελκύσει και επενδυτάς από το Κατάρ. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι 4 στρέμματα από φύκια παράγουν 10-15.000 γαλόνια καυσίμου, η εκμετάλλευση του ανατολικού και του δυτικού ιβαριού, μπορεί να αποδώσει 34.375.000 περίπου γαλόνια καύσιμο. Έτσι όπως τα λέω είναι!

Και τι θα γίνει τόσο αέριο, θα πει κάποιος που το μόνο του μέλημα είναι να φέρνει αντιρρήσεις. Να σου πω εγώ τι θα γίνει που είμαι και πιο σπουδαγμένος και πιο έξυπνος και πιο ψηλός: Η Λευκάδα θα γίνει το μεγαλύτερο βενζινάδικο του πλανήτη, που θα πουλάει φυσικό αέριο. Αυτό θα γίνει! Και ποιος θα το καταναλώνει; Να σου πω εγώ ποιος θα το καταναλώνει:

Τι ξέραμε μέχρι τώρα; Ξέραμε το αεριωθούμενο αερόπλανο! Το πρώτο αεριωθούμενο αερόπλανο πέταξε στις 27 Αυγούστου του 1939, δηλαδή όταν η μάνα μου ήταν δύο χρονών (αν ενδιαφέρει κανέναν). Στη Λευκάδα, βέβαια, δεν υπάρχουν αεριωθούμενα τέτοιου είδους, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία να αναβαθμιστεί αυτό το υδρόπλανο, που πηγαινοέρχεται σαν τον φτωχό συγγενή, όταν είναι ο μήνας πληρωμών. Έτσι η πρώτη εφαρμογή θα είναι το αεριωθούμενο υδρόπλανο. Θα επιβιβάζεται, να πούμε, ο μεγαλέμπορος στον Πόντε και θα αποβιβάζεται στο άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, τσακ μπαμ!

Άλλη εφαρμογή του φυσικού αερίου έχει να κάνει με τον λιγνίτη! Από την εγκυκλοπαίδεια Qwika διαβάζουμε, σε μετάφραση Google:
«Το αεριωθούμενο αεροπλάνο (jet) είναι ένα γεωλογικό υλικό, που δεν θεωρείται μετάλλευμα —υπό την αληθινή έννοια της λέξης—, αλλά μάλλον ορυκτό, προερχόμενο από το αποσυντιθέμενο ξύλο διά την ακραία πίεση. Το όνομα αεριωθούμενο αεροπλάνο είναι η αγγλική λέξη που προέρχεται από το γαλλικό Jaiet. Το αεριωθούμενο αεροπλάνο βρίσκεται στη μια από δύο μορφές, σκληρός και μαλακός. Σκληρά το αεριωθούμενο αεροπλάνο είναι το αποτέλεσμα της συμπίεσης άνθρακα και του αλμυρού ύδατος, ενώ το μαλακό αεριωθούμενο αεροπλάνο είναι το αποτέλεσμα της συμπίεσης άνθρακα και του γλυκού νερού. Το αεριωθούμενο αεροπλάνο είναι εύκολα γυαλίσιμο και έχει χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή κόσμημα, σύμφωνα με το μουσείο Γουίτμπι, χρονολόγηση σε 10.000 πριν το Χριστό, σε ορισμένες μερίδες της σύγχρονης ημέρας Γερμανίας. Το επίθετο κατάμαυρος είναι ίσως πιο γνωστός από είναι αυτό το μετάλλευμα από το οποίο προέρχεται…»
Τέλος πάντων να μην τα πολυλογούμε, από το φυσικό αέριο θα παρασκευάζεται αυτό το ορυκτό απ’ το οποίο θα παράγεται λιγνίτης, που είναι χρήσιμος στη ΔΕΗ Πτολεμαΐδας και πολύτιμους λίθους, που είναι χρήσιμοι στη Βασίλισσα Ελισάβετ και στα φορέματα πένθους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τι άλλο ξέραμε; Ξέραμε επίσης, ότι το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμεύσει στην παραγωγή της αεριωθούμενης μαύρης συνταγής. Σας έστειλα; Όχι μόνο σας έστειλα, αλλά πήγατε κιόλας! «Η αεριωθούμενη μαύρη συνταγή ανήκει στα κοντά ποτά. Για να φτιαχτεί χρειάζεται μιάμιση ουγκιά τζιν, δηλαδή 42,525 γραμμάρια, δύο κουτάλια του τσαγιού γλυκό βερμούτ, δηλαδή 10 κυβικά εκατοστά και ένα κουτάλι του τσαγιού μαύρη σαμπούκα, δηλαδή 5 κυβικά εκατοστά. Ακολούθως σ’ ένα γυαλί μίξης μισό, που γεμίζει με κύβους πάγου, συνδύασε όλα τα υλικά, ανακάτωσε καλά και πίεσέ τα σ’ ένα γυαλί κοκτέιλ…»
Τέλος πάντων για να μην πολυλογούμε πάλι, γυαλί μίξης είναι η γυάλινη φραπεδιέρα, γυαλί κοκτέιλ είναι ένα ωραίο ποτήρι για κοκτέιλ και γυαλί βοσπόρου είναι μια υπέροχη εξοχική κατοικία στην Κωνσταντινούπολη. Κι από αμαρτία το ρόφημα είναι άσπιλο: 34 θερμίδες, 561.000 τζάουλ, υδατάνθρακες 3,1 γραμμάρια, οινόπνευμα 20,3 γραμμάρια κι από λίπη, πρωτεΐνες, ζάχαρες, χοληστερόλες και νάτρια η αναδουλειά του γιατρού: τίποτ’ απολύτως!

Παρακάτω τι άλλο θέλετε να σας πω; Να σας πω για το αεριωθούμενο αυτοκίνητο, ή το αεριωθούμενο Λι, που είναι ο πρωταγωνιστής μιας ταινίας πολεμικών τεχνών κουγκ-φου και ο οποίος, μόλις ανέβηκε ο Μάο στην εξουσία, άφησε τον ναό Σαολίν και πήγε στο Χόλιγουντ να βρει την τύχη του.

Τέλος ξέραμε, ότι πέρα από τις ως άνω πρωτεύουσες χρησιμότητες του φυσικού αερίου, υπάρχουν και μια σειρά από δευτερεύουσες, όπως το αεριωθούμενο σύνδρομο καθυστερήσεων, που είναι μια πεντακάθαρη ασθένεια του νευρικού συστήματος, το αεριωθούμενο Περιστέρι του Αργύρη Πεδουλάκη ή ο αεριωθούμενος Ατρόμητος του Γιώργου Δώνη, που είναι εξαιρετικές ομάδες μπάσκετ και ποδοσφαίρου αντίστοιχα.

Αλλά η μεγαλύτερη και χρησιμότερη —η μεγαλύτερη και χρησιμότερη!— εφαρμογή του φυσικού αερίου είναι στην εμπορική ναυτιλία. Στη φωτογραφία βλέπετε έναν νέο τύπο πριαριού κινούμενου με καύσιμο αέριο. Στα πλαίσια, μάλιστα, του εκσυγχρονισμού και της πράσινης ανάπτυξης, κυβέρνηση επιδοτεί το σύνολο του κόστους της μετατροπής (ότι έγινε πριν από χρόνια με τα ταξί). Το νέο πλεούμενο λέγεται αεριωθούμενο πριάρι (gas-boosted priari) και είναι πολύ πιο γρήγορο από το βενζινοκίνητο πριάρι (petrol-boosted priari) ή το χειροκίνητο πριάρι (hand-boosted priari). Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και το λήμμα που αναφέρεται στην ανδρική ερωτική ιδιαιτερότητα από δω βγαίνει επίσης.

Τζον Λίτλκαπ

Ετικέτες

Αναγνώστες

Στατιστικά