Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

PostHeaderIcon Το αρχαιότερο φροντιστήριο εν Ελλάδι




          Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία ισχύει ο «θεσμός» του φροντιστηρίου. Λίγοι, όμως, ξέρουν ότι η προγύμνασις ίσχυε από την αρχαιότητα. Και μάλιστα, το πρώτο φροντιστήριο της Ελλάδος, ιδρύθηκε στην αρχαία Λευκάδα, δηλαδή εδώ στα μέρη μας (στο βάσανο).

         Επιστήμονες, μετά από πολυετή έρευνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι το πρώτο φροντιστήριο στήθηκε γύρω στο 580 π.Χ., από τη Λεσβία φιλόλογο κα Ψάπφα Σκαμανδρώνυμου. Ήταν προγυμναστήριον αιολικής διαλέκτου, όπου διδάσκονταν η λυρική ποίηση. Η κα Σκαμανδρώνυμου είχε σπουδάσει φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη και ήταν συμμαθήτρια με τον Αλκαίο και τον Πιττακό.





        Οι δουλειές, βέβαια, δεν πήγαν και τόσο καλά. Οι ντόπιοι ήταν δωρικής καταγωγής, ανεπίδεκτοι μαθήσεως (για τα πάντα υπάρχει εξήγηση) και δεν είδαν με καλό μάτι τις προσπάθειες της κας Σκαμανδρώνυμου. Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, ξέσπασε και το σκάνδαλο με τον Φάωνα, έναν γερο-ασχημομούρη ναυτικό, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Η δυστυχής φιλόλογος μπλέχτηκε στα φλόκια του έρωτα και προέβη στο απονενοημένο.

        Αυτό που προκαλεί εντύπωση, λένε οι αρχαιολόγοι, είναι το γεγονός ότι η κα Ψάπφα εκδήλωνε τις λεσβιακές της τάσεις καθαρά για διαφημιστικούς, της επιχείρησής της, λόγους. Εκείνο, πάντως, που δεν έχει εξηγηθεί ακόμα είναι το πώς συνεννοούνταν οι Μυτιληνιοί με τους Λευκαδίτες, χωρίς να έρχονται στα χέρια, αφού είναι γνωστή η οξυθυμία και των δύο. 



Ετικέτες

Αναγνώστες

Στατιστικά