Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

PostHeaderIcon Η καλή γειτνίαση

του ανταποκριτού μας Τζον Λίτλκαπ


    Στα παλιά χρόνια, τότε που οι κότες είχαν ζουμί και τα λουκάνικα χρησιμοποιούνταν όπως χρησιμοποιούνται σήμερα οι αυξομειούμενες δέστρες των σκύλων, υπήρχε ένα γεωργικό εργαλείο, που λεγόταν λισλίγγι, με το οποίο ξέχωναν τις σούδες. Σε ένα παλιό χειρόγραφο, μάλιστα, του 1749 μπορούμε να διαβάσουμε τον κομπασμό, τα υπερβολικά και προκλητικά λόγια με τα οποία εκθειάζει κάποιος ιθαγενής της μυελώδους νήσου —νησί ίσαμε το μεδούλι μας— αυτό που αποτελεί τον πασατέμπο της στρατιωτικής καθημερινότητας, την αποψίλωση: «εύτιασα πέντε τζαπιά κενόργια και ένα λισλίγγι δια τες σούδες», σιγά δηλαδή τα λάχανα.
    Η καλή γειτνίαση, λοιπόν, είναι σαν το λισλίγγι: αγνοούμε το ακριβές σχήμα του! Ουδείς ζωγράφος ή γλύπτης έχει αποτυπώσει τη μορφή της καλής γειτνίασης, προφανώς γιατί αποτελεί ιδανικό, υψηλός και άφθαστος στόχος του ατόμου, ή μάλλον του συνόλου, που αποτελείται από δύο και άνω άτομα (χωρίς παρεξήγηση).
    Στη φωτογραφία μπορεί κανείς να διακρίνει έναν απ’ τους λόγους για τους οποίους η καλή γειτνίαση θα παραμείνει άφθαστος στόχος. Δεν γνωρίζουμε, βέβαια, ποιο απ’ τα δύο σπίτια έγινε πρώτο. Αν η ώχρα χτίστηκε πρώτη, τότε ο κεραμιδής είναι πολύ επιθετικός άνθρωπος και καλό είναι να το κοιτάξει. Διότι δεν φτάνει που σήκωσε την καμινάδα ίσα να εξέχει λίγο από το στηθαίο του μπαλκονιού του γείτονα, του κότσαρε και την υδρορροή του και ζει βίον οχαδερφικόν υπό το πρίσμα της φιλοσοφίας: «εγώ καλά παντρεύτηκα κι ας κλαίει όποιος με πήρε». Αν ο κεραμιδής χτίστηκε πρώτος, τότε η ώχρα είναι τζαναμπέτισσα, γιατί αφού εκμεταλλεύτηκε την υδρορροή του γείτονα, τον υποχρέωσε να μην χρησιμοποιεί και την καμινάδα του.
    Κάποιος έξυπνος είπε, ότι στο συγκεκριμένο μπαλκόνι τις υγρές και κρύες νύχτες του χειμώνα, έχει δει να ανεβαίνουν ΟΥΚάδες για να βάψουν τη μούρη τους με μαύρο χρώμα, πριν από τις επιχειρησιακές ασκήσεις που κάνουν εκεί στα κομάντα. Νομίζω, όμως, πως όλα αυτά είναι βλακείες και φαντασιοπληξίες. Ίδωμεν!

Ετικέτες

Αναγνώστες

Στατιστικά