Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

PostHeaderIcon 16 Απριλίου 1.178 π.Χ.


        Οι επιστήμονες, μετά από υπολογισμούς, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη στις 16 Απριλίου 1178 π.Χ.

        Σύμφωνα με τον κ. Κ. Μπαϊκούζη, του Αστρονομικού Παρατηρητήριου της Λα Πλάτα στην Αργεντινή, και του Μαρτσέλο Μαγκνάσκο, του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, οι οποίοι μελέτησαν τις θέσεις των άστρων και του ηλίου όπως ακριβώς αναφέρονται στην Οδύσσεια από τον Όμηρο, κατέστη δυνατή η ακριβής ημερομηνία της επιστροφής του βασιλιά της Ιθάκης στην πατρίδα του και της εξόντωσης των μνηστήρων. Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο Όμηρος είχε γνώση των αστρονομικών φαινομένων της εποχής.
   Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο κος Μπαϊκούζης, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν 3 αστρονομικές αναφορές για τον υπολογισμό της ημερομηνίας:
1) την αναφορά του Όμηρου κατά την επιστροφή του Οδυσσέα έγινε ολική έκλειψη ηλίου, 
2) τη θέση της Αφροδίτης 6 ημέρες πριν εξοντωθούν οι μνηστήρες, και
3) τη θέση των αστερισμών όταν ο Οδυσσέας έφυγε απ’ το νησί της Καλυψούς.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Proceedings of the National Academy of Sciences».
   «Η μελέτη», συνέχισε ο κος Μπαϊκούζης, «δεν αποδεικνύει την ιστορικότητα της επιστροφής του Οδυσσέα, αλλά αποδεικνύει, τουλάχιστον, ότι ο Όμηρος γνώριζε ορισμένα αστρονομικά φαινόμενα, που έλαβαν χώρα πολύ πριν από την εποχή του». Και συνέχισε: «Δυστυχώς η έρευνα δεν μας βοήθησε να προσδιορίσουμε ακόμα, εάν ο προορισμός του Οδυσσέα ήταν το σημερινό νησί της Ιθάκης, ή η Λευκάδα, ή η Κεφαλλονιά. Μπορεί εκείνη την εποχή τα 3 νησιά να ήταν ενωμένα. Μπορεί το ανάκτορο να βρισκόταν στη θέση του Βαθιού, και οι εξοχικές κατοικίες, ή τα θερινά ανάκτορα στο Φισκάρδο και το Νυδρί».
   Ο Σύλλογός μας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του ομηρικού προβλήματος, προτείνει να ονομαστεί η Λευκάδα Βόρεια Ιθάκη και η Κεφαλλονιά Δυτική Ιθάκη, και κατ’ επέκταση, οι Λευκαδίτες να λέγονται μεσελέδες, οι Ιθακήσιοι να λέγονται χαμουτζήδες, οι δε Κεφαλλονίτες παγουράδες

Ετικέτες

Αναγνώστες

Στατιστικά