Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

PostHeaderIcon Βεηγιαζάδα ή Χαμαμπουτζεγιάδα;


          Beyaz Ada λένε οι νεότουρκοι το ασπρονήσι και hamam böceği ada λένε το κατσαριδονήσι.

          Η κατσαρίδα είναι έντομο, που ανήκει στην τάξη των Blattodea. Έχει γυαλιστερό χρώμα, που ποικίλει από ελαφρύ ερυθρό έως μαύρο, και φτερά, ανεπτυγμένα σε μερικά είδη. Λέγεται επιστημονικά βλάττη, ενώ άλλες ονομασίες της είναι βρομομαμούνα και μαυρομαμούνα (όπως επίσης και παραλλαγές τους χωρίς το ενδιάμεσο μα). Η καταπολέμησή της από τον άνθρωπο γίνεται συνήθως με τη χρήση εντομοκτόνων, ωστόσο συχνά αναπτύσσουν ανοσία ενάντια στα χημικά, γιαυτό και χρησιμοποιείται και η παντόφλα.
          Η κατσαρίδα, γενικά, δεν είναι κοινωνικό έντομο. Ωστόσο, ρομποτικές κατσαρίδες που συμπεριφέρονται και μυρίζουν όπως οι αληθινές εντάχθηκαν αρμονικά σε μια κοινότητα εντόμων σε εργαστήριο στο Βέλγιο. Το γεγονός ότι αποτελεί έντομο που φοβίζει πολύ κόσμο αλλά και ότι είναι βλαβερή και συνδέεται συχνά με τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής σε έναν τόπο, εξηγεί κάπως μερικά αστεία περιστατικά, στα οποία εμπλέκονται κατσαρίδες. Στο Τουρκμενιστάν, η εμφάνιση μιας κατσαρίδας στους τηλεοπτικούς δέκτες στη διάρκεια ζωντανού προγράμματος ήταν αρκετή για να απολυθούν τριάντα εργαζόμενοι με εντολή του Προέδρου Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ.
          Στα δικά μας τώρα, οι λευκαδίτικες κατσαρίδες αποδεικνύονται εξαιρετικά μη μου άπτου, αφού τα κακαρώνουν καταμεσής του δρόμου, στα καλά καθούμενα. Φήμες που θέλουν ως φυσικούς αυτουργούς τα βέλγικα ρομπότ ελέγχονται ως ανακριβείς. Πάντως, σε νεκρή κατσαρίδα οφείλεται το ναυτικό δυστύχημα, όταν ταχύπλοο εμβόλισε τα ξημερώματα αλιευτικό σκάφος, μέσα στο λιμάνι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 48χρονος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κυβερνήτης εκείνη την ώρα παρατηρούσε μια ξανθιά με μίνι, που έσκυβε να μαζέψει την κατσαρίδα της φωτογραφίας, έχοντας ξεχάσει να φορέσει το εσώρουχό της (έτσι βιαστικά που βγήκε από το σπίτι).

οδηγος επιβιωσης:
1) Αν ρίξεις οινόπνευμα σε μια κατσαρίδα, μέσα σε 2-3 λεπτά είναι νεκρή (δεν χρειάζεται άναμα!),
2) Μια κατσαρίδα ζει ακέφαλη για 9 μέρες, πριν πεθάνει από ασιτία,
3) Μη διώχνεις τις κατσαρίδες, φύγε εσύ!


Ετικέτες

Αναγνώστες

Στατιστικά