Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

PostHeaderIcon Γιατί πυροβολούν τους γλάρους;



        Πολλά χρόνια βλέπαμε αναρτημένες τις πινακίδες της φωτογραφίας στα δημοτικά ψαράδικα. Οι περισσότεροι νόμιζαν ότι κάποια κατάρα έπεσε στα ψάρια του τόπου. Άλλοι πάλι (οι πιο κακεντρεχείς) θεωρούσαν ότι πρόκειται για τη γνωστή μορφή τεμπελοσκυλίασης που δέρνει το Σουμαδονήσι.

        Για την αποκατάσταση της ηθικής τάξης, μετά από ενδελεχή έρευνα, δημοσιεύουμε σ’ αυτό το τεύχος, τους πραγματικούς λόγους της μάστιγας που ταλάνιζε μέχρι πρόσφατα τη χερσόνησο, πιάνοντας το νήμα από τις άκρες.

        Ο γλάρος είναι πτηνό μετρίου αναστήματος, διαθέτει μακριά φτερά, ζει κοντά στην θάλασσα ομαδικά, κολυμπάει επιδέξια, έχει οξεία όραση και ακοή, μεγάλη αντοχή, πετάει γρήγορα, έχει άγρια και βραχνή φωνή και είναι πολύ λαίμαργο. Ακόμα από την εποχή του Ομήρου αναφέρεται ο γλάρος ως λάρος, και μάλιστα ο ποιητής παρομοιάζει τον θεό Ερμή μ’ αυτό.
        Εξ αιτίας της λαιμαργίας του, ο γλάρος μπορεί να εξελιχθεί σε περίφημο κλέφτη. Όλα, λοιπόν, ξεκίνησαν από ένα γλάρο στη Γηραιά Αλβιώνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα στον τοπικό τύπο:

   «Εντυπωσιασμένοι είναι οι κάτοικοι του Αμπερντίν της Σκωτίας καθώς το τελευταίο διάστημα απέκτησαν ένα νέο «αξιοθέατο»! Ένας γλάρος, τον οποίο έχουν ονομάσει Σαμ, παραβαίνει συστηματικά το νόμο. Ο Σαμ μπαίνει τακτικά σε ένα ψιλικατζίδικο της πόλης και κλέβει πάντα συγκεκριμένη συσκευασία με πατατάκια! Η φήμη μάλιστα του Σαμ είναι τόσο μεγάλη, που έχει οδηγήσει πολλούς από τους πολίτες να πληρώνουν για το «παράνομο» έδεσμα του γλάρου. Ακόμα και οι εργαζόμενοι στο κατάστημα είναι εντυπωσιασμένοι από τη δράση του συμπαθούς πτηνού. Όταν φτάσει στο μαγαζί δεν παρεμβαίνουν και απλώς παρακολουθούν το έργο του, έκπληκτοι από το γεγονός ότι πάντα επιλέγει τη συγκεκριμένη συσκευασία. Στη συνέχεια ο Σαμ βγαίνει έξω και με μαεστρία ανοίγει το σακουλάκι προσκαλώντας και τους υπόλοιπους γλάρους να απολαύσουν τη λεία του».

        Με το πέρασμα των ετών, επειδή το φαινόμενο συνεχιζόταν, ο ιδιοκτήτης του εν λόγω ψιλικατζίδικου, διαμαρτυρήθηκε στο δήμαρχο της πόλης, με αποτέλεσμα, ο τελευταίος, να λάβει ορισμένα μέτρα, που ανάγκασαν την αλητοπαρέα των Σκοτσέζων γλάρων να αποδημήσει προς τα νότια. Και θες τα ρεύματα του αέρα, θες που το ‘χει η μοίρα του, το σμήνος κατέφτασε στη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας, όπου αντάμωσε με τους μπουρανελόγλαρους. Η σμίξη αυτή ήταν εκρηκτική, η δυναμική της έφτασε στο ζενίθ, κι έτσι άρχισε να μειώνονται επικίνδυνα τα ψάρια στο ιβάρι.

        Οι υπεύθυνοι της Δημοτικής Επιχείρησης Αυγοτάραχου και Ψαροπαραγωγής Λευκάδος άρχισαν να παραξενεύονται που όλο και λιγόστευε η παραγωγή, ενώ αυξάνονταν η κατανάλωση ψαροτροφής (υποψιάζονταν ο ένας τον άλλον). Προς τούτο, κάλεσαν επιστήμονες απ’ όλον τον κόσμο να λύσουν τον γρίφο. Ανάμεσα σ’ αυτούς, παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της εταιρείας ΑΚΤΕ, η οποία ειδικεύεται στην απώθηση πτηνών, όπως γλάρους, ψαρόνια, περιστέρια, δεκαοκτούρες κλπ. Οι τεχνικοί της εταιρείας πρότειναν ένα συνδυασμό μέτρων για την εξάλειψη του φαινομένου:
1) Σε συνεργασία με την 7η Ταξιαρχία Πυροβολικού, την εγκατάσταση 2 στρατιωτικών πυροβόλων των 9 ιντσών, που θα πυροβολούν τους γλάρους κάθε 45 λεπτά της ώρας,
2) Μετά την πάροδο 6 μηνών, την κάλυψη όλης της λιμνοθάλασσας με ειδικό δίκτυ μεγάλης αντοχής, αγγλικής προελεύσεως, εμβαδού ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου περίπου 
 3) Στο ίδιο χρονικό διάστημα, θα εγκαθιστούσαν εκτός πόλεως (π.χ. στο Κομηλιό) ειδικούς κάδους με γλαροτροφή, για να στρέψουν το ενδιαφέρον των πτηνών προς τα ορεινά.

        Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά. Τα ψάρια έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται, το ιβάρι δεν λουφάρει πλέον και τα δημοτικά ψαράδικα έχουν γεμίσει τσιπούρες και μπάφες. Απ’ ότι μάλιστα μας εκμυστηρεύτηκε ανώνυμη πηγή, ο Δήμαρχος σκοπεύει να φυτέψει κισσούς και περικοκλάδες γύρω απ’ τη λιμνοθάλασσα, ώστε να αναρριχηθούν στο δίκτυ, κι έτσι να δημιουργηθεί μια όμορφη ατμόσφαιρα και μια πυκνή σκιά, προς όφελος της αλιείας.
 

Ετικέτες

Αναγνώστες

Στατιστικά