Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

PostHeaderIcon Η επιστήμη της μηχανολογίας


   Η συμβολή των Λευκαδιτών στην επιστήμη της μηχανολογίας είναι τεράστια, όσο κι αν αυτό ακούγεται κοινότοπο. Όλοι οι κάτοικοι, απ’ τον πιο σπουδαγμένο (και λογιστικά καταρτισμένο) μέχρι τον πιο αγράμματο, είναι θερμοϋδραυλικές φύσεις με μεγάλη μαθησιακή ανησυχία. Δεν είναι λίγες, μάλιστα, οι φορές που πολύ σημαντικές ανακαλύψεις ξεκίνησαν από την Νήσο του Τεραμότου, όπως για παράδειγμα η λαδόπιτα ή το στράδι.
   Έτσι, εκτός από τα υπόγεια λεβητοστάσια και τα λεβητοστάσια ταράτσας, υπάρχουν και τα μπαλκονάτα λεβητοστάσια. Τα μπαλκονάτα λεβητοστάσια χρησιμοποιούνται:
   1) Σε σπίτια που δεν διαθέτουν υπόγειο. Στη Λευκάδα ειδικά, λόγω του υψηλού υδροφόρου ορίζοντα, αποφεύγονται τα υπόγεια.
   2) Σε σπίτια που δεν έχουν πρόσβαση σε ταράτσα, όπως π.χ. συμβαίνει με τους ενδιάμεσους ορόφους.
   3) Σε σπίτια ή διαμερίσματα τελευταίων ορόφων, στα οποία δεν είναι δυνατόν να γκρεμιστεί η στέγη.
   Τα μπαλκονάτα λεβητοστάσια, όπως αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία, έχουν τα παρακάτω πλεονεκτήματα:
   1) Διαθέτουν άμεσο εξαερισμό, χωρίς να είναι εκτεθειμένα στη βροχή,
   2) Έχουν εύκολη πρόσβαση από τον υδραυλικό με σκάλα κατ’ ευθείαν απ’ το δρόμο (αρκεί να ‘χει υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις), και
   3) Είναι αθόρυβα, ειδικά για το σπίτι του ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση, μάλιστα, που θέλει κάποιος να κλείσει τη θέρμανση, ανοίγει το παράθυρο, σηκώνει το καπάκι του λεβητοστασίου, που χρησιμεύει και για στέγη και πατά το κουμπί που γράφει off.

Άρθρα

Ετικέτες

Αναγνώστες

Στατιστικά