Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

PostHeaderIcon Φλόμος και νικοτίνη (حجرة التدخين)


   Το επιστέγασμα της, καταγεγραμμένης ως παρακαταθήκης στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, επιταγής του Χριστού «Λευκαδίτες πορευθέντες ουν μαθητεύσατε πάντα τα έθνη … διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν», είναι τούτο το άρθρο. Θέμα του  οι Λευκαδίτες της Διασποράς και το έργο τους. Ο ανά τον κόσμο ανταποκριτής μας θα αποδειξει ότι είτε ημεδαποί είτε αλλοδαποί εξ ημεδαπής «γεννήθηκαν Λευκαδίτες σε λάθος κόσμο».


Κάπνισμα σε πολυτελές περιβάλλον στον καθαρό αέρα


   Μαρακές, 17.1.2009, του ανταποκριτού μας Dr Atsats Aouri, Assistant Professor, Technological Educational Institute of Marrakech, Department of Coprography, Sector of Deo-Information, Head of the Laboratory of Deo-Informatics, Collaborate Researcher at Laboratory of Clinical Bacteriology, Parasitology, Zoonoses and Deographic Medicine of Dendical School of University of Tunezi.

   Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους έχει πάρει πλέον διεθνείς διαστάσεις επεκτεινόμενη ακόμα και σε χώρες όπου το κάπνισμα θεωρείται ως μία βασική συνήθεια (Μέση Ανατολή, Μεσογειακή Βόρεια Αφρική ή Μαγκρέμπι κλπ).
   Οι χώρες αυτές προσπαθούν να μιμηθούν όσο γίνεται το δυτικό τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος αυτού, προκειμένου να προσελκύσουν τους ευκατάστατους δυτικούς τουρίστες, ανταποκρινόμενες στα ήθη και τις συνήθειές τους.
   Παρόλα αυτά, έκαναν το λάθος να θέσουν ως επικεφαλής της Επιτροπής Εναρμόνισης με τις Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές Χώρων Καπνιζόντων του Υπουργείου Υγείας του Μαρόκου, τον κ. خحجرة التدخ  تدخحجرة التدخين
 (κατά κόσμον Β. Ν. Κατωπόδη), Πηγαδησάνο της διασποράς.
   Δείτε λοιπόν τι έφτιαξε στον προαύλιο χώρο του αεροδρομίου του Μαρακές:

   Λίγο πριν την κεντρική είσοδο του χώρου υποδοχής έστησε ένα πολύ κομψό μεταλλικό καλλιτεχνικό κλουβί, εν είδει περιπτέρου, ανοικτού από παντού και διακοσμημένου με παραδοσιακούς αραβικούς καράβολους και άλλα διακοσμητικά στοιχεία, ευρέως διαδεδομένα στις χώρες του Μαγκρέμπ (φωτο 1).
   Σε τέσσερεις από τις οκτώ κολώνες της κατασκευής αυτής έβαλε επιδαπέδια σταχτοδοχεία, τα οποία μάλιστα είναι και κολλημένα στις κολώνες, για να μην τα κλέβουν, και στην προμετωπίδα της μία μεγάλη πινακίδα η οποία σε τρεις γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά και Αραβικά) αναγράφει: «Χώρος Καπνιστών» (φωτο 2).


   Με τον τρόπο αυτό πέτυχε τα εξής:
1ον. Απέδειξε στον ανυποψίαστο δυτικοευρωπαίο τουρίστα ότι οι νόμοι του κράτους του Μαρόκου έχουν προσαρμοστεί στις διεθνείς απαιτήσεις της εκστρατείας κατά του καπνίσματος.
2ον. Απέδειξε στον αμερικανό τουρίστα, πως παρόλο ότι προκαλεί τη θυμηδία των ντόπιων, το να πηγαίνει να καπνίζει στο χώρο αυτό είναι σωστό, αφού δεν μπορεί να είναι τόσο βλαμμένος αυτός που το ‘φτιαξε, κάποιο λόγο θα ‘χει. Το γεγονός μάλιστα ότι δεν απαιτείται μηχανικός εξαερισμός καταδεικνύει την οικολογική ευαισθησία του κατασκευαστή.
3ον. Κατόρθωσε να κάνει τους Μαροκινούς να διασκεδάζουν αφάνταστα, βλέποντας τα βούρλα τους δυτικούς, που είναι καπνιστές, πλην όμως και σύννομοι, να συνωστίζονται όρθιοι για να κάνουν μια ρέφα, σε μία τρανσπαράν κατασκευή στημένη σε υπαίθριο χώρο, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι απολαμβάνουν το τσιγαράκι τους καθήμενοι στα παρακείμενα παγκάκια, τα οποία επίσης διαθέτουν τις απαραίτητες επιδαπέδιες σταχτοθήκες!!!
4ον. Λίγο έλειψε να καταφέρει ορισμένους να κελαηδήσουν, αφού αρκετοί ήταν αυτοί που ανέβηκαν στην κούνια, που είχε κρεμάσει από το θόλο της σέρας, κάνοντάς την να μοιάζει με κλουβί. Ευτυχώς την τελευταία στιγμή, το τμήμα δημοσίων σχέσεων του αεροδρομίου επενέβη και απομακρύνθηκε η κατασκευή.

   Για την τύχη του κ. Β. Ν. Κατωπόδη δεν γνωρίζουμε, αλλά η πληροφορία ότι εθεάθη στην πόλη Ροβανιέμι να προσπαθεί να τοποθετήσει εξωλέμβιο σε τάρανδο του Άγιου Βασίλη, λόγω συνωνυμίας, ελέγχεται ως ανακριβής.

Παραλειπόμενα της ανταποκρίσεως

Απ’ όλα τα παράξενα,
που είδα στο Μαγκρέμπι,
το Λευκαδίτικο κλουβί
έχει την πρώτη θέση,
γιατί είναι πανεύκολο
μέσα κανείς να έμπει,
αλλά και ακατόρθωτο
να βρει κανείς να χέσει.


Δύο εκ των συνεργατών του Συλλόγου σε προπέρσινη αποστολή στους Πηγαδησάνους.

Άρθρα

Ετικέτες

Αναγνώστες

Στατιστικά