Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

PostHeaderIcon Μεγάλα ιστορικά λάθη! (και μεγάλα ιστορικά κορόιδα)


γράφει  …  ο μισέρ Φ’λόλογος


   Λένε πως κάθε τόπος θα είχε διαφορετική πορεία, αν στις κρίσιμες ιστορικές περιόδους του αυτοί που τελικά αποφάσισαν για την τύχη του διάλεγαν τη δεύτερη λύση. Ο ιστοχώρος μας σήμερα ξεκινά μια μεγάλη έρευνα, σχετικά με τη διαδρομή που πιθανόν να ακολουθούσε το Σβελτονήσι...


…Αν η προϊστορική Νήρικος είχε π.χ. χτιστεί απέναντι, στην Περατιά της Αιτωλοακαρνανίας: Σήμερα ενδεχομένως κανείς να μην μίλαγε για υποθαλάσσιες σήραγγες, ούτε για διάνοιξη της οδού Φιλοσόφων, ο Ρεγάντος ίσως να έστρωνε τραπέζια στην Πλαγιά, ορισμένα δε εξοχικά που γνωρίζουμε θα ‘ταν κύριες κατοικίες κι αντιστρόφως.


…Αν κατά τον 7 π.Χ. αιώνα δεν γινόταν αποικία των Κορινθίων και μετέπειτα σύμμαχος των Σπαρτιατών κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου: Σήμερα ενδεχομένως ο Σύλλογός μας να μην είχε την τύχη να παραθερίζει κάθε Αύγουστο, αφού ως ανήκουσα στην Αθηναϊκή Συμμαχία θα είχε ισοπεδωθεί από τους Λακεδαίμονας.


…Αν κατά το 197 π.Χ. οι Ρωμαίοι, υπέκυπταν στις πιέσεις των Αιτωλών και παραχωρούσαν τη Λευκάδα στο «Κοινό των Ακαρνάνων»: Ίσως σήμερα δεν κατέκλυζαν τα Σαββατοκύριακα το «νησί» οι Αγρινιώτες και η Ιονία Οδός είχε ήδη κατασκευαστεί με τη νέα της χάραξη μέσω Παπαδάτου για να πηγαίνουν οι Λευκαδίτες τα σαββατοκύριακα στο Ξηρόμερο.


…Αν το 146 π.Χ. η Λευκάδα είχε περάσει στην Αχαϊκή Συμπολιτεία: Σήμερα θα ήταν ένας ωραίος σωρός από αρχαία μπάζα πυρπολημένη απ’ τους Ρωμαίους σαν την Καρχηδόνα και δεν θα υπήρχε μήτε μούτελη, μήτε πόντες, μήτε λαδόπιτα και κ’λούρια.


…Αν κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων και παρότι έχει εποικηθεί η Νικόπολις δεν κατασκευάζονταν γέφυρες και τείχη ώστε να προστατευτεί και ερημώσει τελείως η πόλη: Σήμερα θα παίρναμε τα μπάνια μας στη Λυγιά της Ηπείρου, θα είχαμε παντρευτεί ωραίες Πρεβεζάνες και τα πεθερικά θα μας είχαν κάθε μέρα σαρδέλες, που κάνουν και καλό στη χοληστερίνη.


…Αν κατά τη διάρκεια των πρώτων βυζαντινών χρόνων το 395 μ.Χ. δεν υπαγόταν μαζί με την Ήπειρο στο Ανατολικό Κράτος: Σήμερα πιθανότατα θα ήταν ένα Βενετσιάνικο θέρετρο, χωρίς απαραίτητα θεαματικές διαφορές με αυτό που ζούμε σήμερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στους γονείς μου θα έλεγα ότι μ’ αγάπησε Ιταλίδα.


…Αν στα χρόνια του Ηρακλείου δεν είχε προσαρτηθεί στο θέμα της Κεφαλληνίας:  Ίσως δεν εκτελούνταν καθημερινά το δρομολόγιο Νυδρί-Φισκάρδο, που τόσο αγαπήσαμε κι αγαπάμε.
 
 …Αν δεν είχε παραχωρηθεί το 1294 ως προίκα στον Ιωάννη Ορσίνι, γιο του κόμητα της Κεφαλληνίας, ο οποίος έκτισε τον πρώτο πυρήνα του κάστρου της Αγίας Μαύρας, που στέκει μέχρι σήμερα μπροστά στην είσοδο του «νησιού»: Σήμερα ενδεχομένως η πόλη δεν θα διέθετε τόσο μεγάλο συναυλιακό χώρο ώστε να μπορεί να φιλοξενείται ο Χατζηγιάννης.



…Αν το 1331 ο έκπτωτος Δούκας των Αθηνών Βάλτερος Βρυέννιος δεν καταλάμβανε τη Λευκάδα και υπέτασσε στους Ανδεγαυούς της Νεάπολης άλλο μέρος: Πιθανόν οι ξενοτ’κοί της Αττικοβοιωτίας να μην είχαν ιδέα περί τίνος επρόκειτο αν δεν απατιόνταν.


…Αν το 1479 οι Τόκκοι δεν παραδίνονταν στους Τούρκους κι αυτοί με τη σειρά τους στους Ενετούς το 1684: Σίγουρα δεν θα παιζόταν αυτό το παιχνίδι με τη διώρυγα, μια άνοιξε μια κλείσε, μια σκάψε μια μπάζωσε, και επιτέλους θα δικαιωνόμασταν αυτοί που υποστηρίζουμε ότι η Λευκάδα είναι χερσόνησος κι όχι νησί.


…Αν το 1797 ο Ναπολέων Βοναπάρτης δεν κατέλυε την Ενετική Πολιτεία: Ενδεχομένως να μην υπήρχαν σήμερα τόσοι πολλοί αρχιτέκτονες, φιλόλογοι και νομικοί, οι οποίοι με αυτοπεποίθηση υποστηρίζουν ότι η Αγία Μαύρα έπρεπε να είναι η 13η συνοικία του Παρισιού. (Αυτοπεποίθηση είναι το αίσθημα που έχεις πριν συνειδητοποιήσεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι).


 …Αν το Νοέμβριο του 1815 δεν ιδρυόταν το Ηνωμένο Κράτος των Ιονίων Νήσων, με πρώτον Αρμοστή τον Λόρδο Μαίτλαντ: Εγώ το ομολογώ, πως ίσως να μη χρειαζόταν ποτέ στη ζωή μου, να πάω στο Λονδίνο.


 …Αν την 21η Μαΐου 1864 ο Αρμοστής Ερρίκος Στορξ δεν παρέδιδε στον έκτατο απεσταλμένο της ελληνικής κυβέρνησης Θρ. Ζαΐμη τα Επτάνησα: Το ξενοτ’κό πρόβλημα να αντιμετώπιζαν τώρα ορισμένοι λονδρέζοι ή λονδρέζες. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΡΕ ΣΤΟΡΞ!


 …Αν από το 1864 έως το 1941, το Ελληνικό Κράτος, επανεξέταζε το θέμα και έδινε μια δεύτερη ευκαιρία στους Άγγλους να επανορθώσουν για τα λάθη του παρελθόντος, παραχωρώντας τους το νησί με απ’ ευθείας ανάθεση στην Κοινοπολιτεία-


Άσε ρε φίλε!
Ενδεχομένως να ήμουν Κύπριος από μάνα Ινδή και να γνώριζα τη Λευκαδίτισσα γυναίκα μου στο Καίμπριτζ!
Άμα στη φυλάει δεν γλυτώνεις με τίποτα!
(Απαισιόδοξο λέμε τον αισιόδοξο που ‘χει μεγάλη εμπειρία).

   Δυστυχώς, έκτοτε, χάθηκε για πάντα η ευκαιρία! Τα μεγάλα ιστορικά λάθη συνοδεύονται όμως κι από μεγάλα ιστορικά κορόιδα! Αλλά επ’ αυτού θα επανέλθουμε.

Άρθρα

Ετικέτες

Αναγνώστες

Στατιστικά