Κυριακή 10 Μαΐου 2009

PostHeaderIcon Βροχοκατεβασιές


   Στη φωτογραφία βλέπουμε άλλη μία εικαστική σύνθεση. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα μπαλκονάτο λεβητοστάσιο και μια βροχοκατεβασιά.
   Είναι γεγονός και χιλιοπαρατηρημένο, πως ο τεχνικός κόσμος απανταχού της γης θεωρεί ότι κάθε μακρύ κυλινδρικό αντικείμενο σε μια οικοδομή πιάνει πάντα γωνία. Αυτό είναι ένα επιστημονικό θέσφατο, ένα αξίωμα το οποίο είναι μη διαπραγματεύσιμο, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και της τέχνης. Όταν όμως αρχίζει να παρατηρείται συνωστισμός μακρών κυλινδρικών αντικειμένων στην ίδια γωνία, τι γίνεται; Στα παλιά τα χρόνια, που βασίλευε η απλότητα, συνήθως γινόταν καυγάς μεταξύ μαστόρων, μέχρι να υπερισχύσει ο πιο δυναμικός και το πράγμα τελείωνε. Στις μέρες μας απλώς φταίει μόνον ο ιδιοκτήτης!
   Στο παράδειγμά μας ο στεγάς αντί να ρίξει την υδρορροή μέσα στην καπνοδόχο και κατόπιν να αποχετεύσει τον λέβητα, θεώρησε καλό να τη στρίψει μέχρι τη διπλανή ιδιοκτησία κάποιου φτωχού μαλάκα, ο οποίος είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να χτίσει ποτέ σπίτι στη ζωή του ο ακαμάτης. Όμως οι λευκαδίτικες παροιμίες, που ’ναι σοφές και πάντα επίκαιρες, λένε:
«Της ακαμάτρας το παιδί, ζόρκο μόρκο περβατεί».
«Με το νου πλουταίνει η κόρη, με τον ύπνο η ακαμάτρα».
«Ακαμάτης νέος, γέρος διακουνιάρης».
«Η ακαμασιά του σπιτιού ξεθεμελιώτρα».
«Ο ακαμάτης κάθε μέρα το ’χει γιορτή».
«Της ακαμάτρας η κλωστή ή κοντή ή μακριά».
«Της ακαμάτρας το βελόνι δέκα οργιές κλωστή μπαλώνει».
«Το Μάρτη βάλε αργάτες κι ας είναι κι ακαμάτρες».

Άρθρα

Ετικέτες

Αναγνώστες

Στατιστικά