Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

PostHeaderIcon Κέφι και πένθος


   «Όταν η αρχιτεκτονική έχει κέφια, οι διαστάσεις πενθούν», έλεγε μια παλιά κινέζικη παροιμία.
   Στη φωτογραφία (η οποία παρεμπιπτόντως πουλήθηκε σε δημοπρασία 15.000€), βλέπουμε μια ενδιαφέρουσα περίπτωση ιδιωτικού χώρου στάθμευσης. Πρόκειται για αντιπροσωπευτικό δείγμα κοκομπιλικής κατασκευής της μετεπαναστατικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας στο νησί δεν υπάρχουν πλέον ούτε Βενετσιάνοι, ούτε Άγγλοι, ούτε Τούρκοι, παρά μόνο ντόπιοι (δηλαδή δεν υφίσταται άλλοθι).
   Αν σκεφτεί κανείς πως η διπλανή αυλόπορτα που έχει το ίδιο ύψος με την γκαραζόπορτα είναι ενάμιση μέτρο περίπου, τότε το αμάξι που παρκάρει εκεί μέσα είναι τύπου matchbox. Πρόκειται για το πρώτο διπλό γκαράζ στην Ευρώπη με κλειστό σαλόνι και ανοιχτό πατάρι.
   Στον ημιώροφο τοποθετείται το τζιπ ή το ημιφορτηγό, όρθιο σαν σιδερώστρα, και στο κατώι το Matiz.
   Μη σας γελάει η γκαραζόπορτα, δεν είναι απ’ τις απλές, τις συρόμενες του εμπορίου. Πρόκειται για μια σύνθετη κατασκευή –θαύμα της μηχανολογίας-, η οποία λειτουργεί ως εξής: όταν το οικογενειακό ημιφορτηγό φτάνει σπίτι, ο οδηγός πατά το τηλεκοντρόλ και η πόρτα, καθώς ανακλίνεται προς τα πάνω, φουρνίζει το όχημα στον ημιώροφο, ενώ ταυτόχρονα σπρώχνει το κοντό αυτοκίνητο έξω απ’ το γκαράζ. Επιπλέον μια εκκωφαντική σειρήνα προειδοποιεί τους περαστικούς να προσέχουν μη βρεθούν τέζα στο σοκάκι. Το ενδεχόμενο να έχει ο ιδιοκτήτης και τα δύο αυτοκίνητα μέσα στο γκαράζ εξετάζεται από ειδικούς επιστήμονες.

Άρθρα

Ετικέτες

Αναγνώστες

Στατιστικά