Σάββατο 16 Μαΐου 2009

PostHeaderIcon Γιλντιρίμ άνανα


   Στην παρακάτω φωτογραφία έχουμε μια τυπική κατασκευή (ξέρετε, από κείνες τις δικές μας τις κοκομπιλικές), όπου ο δικαιούχος έριξε ένα πανωσήκωμα, ενώ η ταβέρνα από κάτω βρισκόταν εν λειτουργία. Αυτό έγινε τόσο ξαφνικά και προκάλεσε τέτοια αμηχανία που δεν επέτρεψε στα αντανακλαστικά του ταβερνιάρη να λειτουργήσουν άμεσα. Ήταν μια αιφνιδιαστική ενέργεια, όμοια με αυτές των μεγάλων στρατιωτικών μαχών, και έμεινε στην ιστορία με την ονομασία «Γιλντιρίμ Άνανα», δηλαδή «ο κεραυνός του πρώτου ορόφου» (Yildirim anana ή şimşek bir ta-ne).

   Ο επεκτατισμός του δικαιούχου του 1ου ορόφου δεν σταμάτησε, βέβαια, εκεί. Απαγόρευσε στον κάπελα να επεκτείνει την καμινάδα της ψησταριάς του, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας και σαν να μην έφτανε αυτό, με τη δικαιολογία πως ο καπνός δυσκόλευε την αναπνοή του έκανε μήνυση στο ισόγειο, με αποτέλεσμα η ταβέρνα στο τέλος να κλείσει.
   Λένε πως αν δεν πετυχαίνεις με την πρώτη, μπορεί η αποτυχία να είναι το στυλ σου. Αυτό ακριβώς επαληθεύτηκε και στην περίπτωση του δυστυχούς ταβερνιάρη, ο οποίος έκτοτε έκανε αρκετές προσπάθειες να ξανανοίξει το μαγαζί του, όλες μα όλες φυσικά αποτυχημένες. Επειδή δε, όπως έλεγε κι ο υπαρξιστής ήρωας Βαλαμόντε η αχαριστία είναι ραδιενέργεια και το μίσος εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος, ο συμπαθής πλην άτυχος επιτηδευματίας τα κακάρωσε μια καλή πρωία από καρκίνο στο παχύ έντερο.
   Δίπλα ακριβώς από την καμινάδα, εννοείται σε ξένη ιδιοκτησία, στον ημιώροφο, φαίνεται αμυδρά η δεξαμενή πετρελαίου, που χρησιμοποιούσε η ταβέρνα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της.
   «Ὅτε ἐλάλουν ἐκ τοῦ νοός μου συνέβαινον σφάλματα», όπως έλεγε κι ο Όσιος Σεραφείμ του Σαρώφ.

Άρθρα

Ετικέτες

Αναγνώστες

Στατιστικά